Продължава обсадата на украинския град Мариупол. На този фон хуманитарната криза в града се задълбочава, обявиха властите. Русия възобнови офанзивата си срещу обсадения югоизточен град Мариупол, след като прекратяването на огъня, договорено по време на вторите преговори, беше провалено. Провали се и евакуацията на гражданите на Мариупол.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски проведе телефонен разговор с американския си колега Джо Байдън, за да обсъдят финансовата подкрепа за Украйна и санкциите срещу Русия.

„Като част от постоянния диалог проведох още един разговор Байдън. В дневния ред бяха включени въпросите за сигурността, финансовата подкрепа за Украйна и продължаването на санкциите срещу Русия", написа Зеленски в Туитър.

В половинчасовия разговор Байдън е подчертал стъпките, които неговата администрация и съюзниците са предприели, „за да повишат санкциите за Русия за нейната агресия в Украйна“, съобщиха и от Белия дом.

Байдън подчертал и усилията на частни компании да замразят работата си в Москва, като преустановят операциите след инвазията на 24 февруари.

Часове по-рано украинският лидер се обърна към американските законодатели чрез видео с призив за по-нататъшна помощ за Украйна и с молба САЩ да включи в санкционния списък вноса на руски петрол.

Американските законодатели обещаха допълнителен пакет от помощ от 10 милиарда долара, но Белият дом досега изключваше забрана на петрола, опасявайки се, че това ще повиши цените и ще навреди на американските потребители, които вече страдат от рекордната инфлация.

Миналата седмица Вашингтон отпусна 350 милиона долара за военно оборудване за Киев - най-големият подобен пакет в историята на САЩ.

Междувременно Вашингтон и Брюксел обмислят различни сценарии, защото очакват руските военни в Украйна да компенсират "загубите си“. Руската армия е „мощна и добре оборудвана“, пише в своя статия The Washington post.

Според изданието западните страни имат план за подкрепа на Украйна и президента извън Украйна, ако Русия успее да превземе Киев.

„Възможното превземане на Киев от Русия предизвика вълна от планиране в Държавния департамент, Пентагона и други американски агенции, в случай че правителството на Володимир Зеленски бъде принудено да напусне страната”, пише медията.

Още през декември 2021 г. някои представители на САЩ видяха признаци на зараждащ се конфликт въпреки упоритите отричания на заплахите от президента Зеленски.

Изданието посочва, че в момента руските военни, които нахлуха в Украйна, са изправени пред логистични проблеми, включително липса на гориво и храна.

Москва "грубо подцени способността на Украйна да се съпротивлява", каза висш служител пред изданието.

Рита Конаева, директор по анализи в Центъра за сигурност и нови технологии към университета в Джорджтаун, припомни, че щом руските войски се опитат да влязат в градовете, украинците ще имат предимство, защото познават района. Те могат да изграждат бариери, да разрушават мостове, за да ограничат влизането в града и да поставят снайперисти на покриви. „В градска среда отбраната има предимство“, каза тя.

Лидерите на НАТО също са на мнение, че дори руската армия да успее да влезе в Киев, това няма да сложи край нито на съпротивата, нито на съществуването на украинската държава.