Президентът на Украйна Владимир Зеленски апелира за по-голяма подкрепа от страна на Европейски съюз. Това предстои да бъде обявено официално на среща с френския президент Еманюел Макрон в Париж, където Зеленски ще обсъди нарастващото напрежение с Русия. Германският канцлер Ангела Меркел ще се присъедини към срещата чрез видео връзка.

Киев и Москва се обвиняват един друг за нарастване на насилието в източния регион на Донбас в Украйна. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пък обвини Русия в "провокативно" натрупване на войски там.

Зеленски пожела НАТО да се намеси и настоя страната му да се присъедини както към Европейския съюз, така и към алианса на НАТО.

"Това е важна среща", каза Зеленски в четвъртък след заседание на съвета за сигурност на Украйна. Той каза, че ситуацията на изток е "под контрол".

Франция, Германия и Украйна, заедно с Русия, формират нормандския формат на държави, които се опитват да разрешат конфликта от 2015 г. насам. В сряда пък Джо Байдън и Меркел се съгласиха да призоват Москва да намали войските си на границата с Украйна, но Русия отказа да се поддаде на натиска.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че западните страни, включително Германия и Франция, трябва да "спрат да участват в пропагандната кампания около руската дейност на руска територия, която не заплашва никого".

Конфликтът между Русия и Украйна се разрастваВисш руски служител предупреди, че Москва може да се намеси, за да помогне на рускоезичните жители в Източна Украйна

Струпване на руски войски по границите с Украйна алармира НАТОПри последния сепаратистки обстрел загинаха четирима украински войници