Русия предупреди НАТО да не изпраща войски в помощ на Украйна. Това стана, след като съобщения за голямо руско военно струпване по нейните граници притесни Организацията. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия ще предприеме "допълнителни мерки", ако НАТО изпрати подкрепа, съобщава BBC. 

В Източна Украйна продължават спорадични сблъсъци на ниско ниво между украинските войски и подкрепяните от Русия сепаратисти. Американските сили в Европа сега са в по-висока степен на готовност, позовавайки се на ескалацията на руската агресия в района. 

Представител на НАТО заяви пред агенция Ройтерс, че Русия подкопава усилията за намаляване на напрежението в Източна Украйна и посланиците на НАТО се срещнаха в четвъртък, за да обсъдят ситуацията. 

"Съюзниците споделят загрижеността си относно скорошните мащабни военни дейности на Русия в и около Украйна", каза служителят.   

Президентът на Украйна Владимир Зеленски се присъедини към критиките, като заяви, че "военните учения и възможните провокации по границата са традиционни руски игри". 

Междувременно г-н Песков обвини украинските сили в организиране на "провокации" на фронта в Източна Украйна, където крехкото прекратяване на огъня се нарушава ежедневно. 

При най-тежката избухване през последните месеци четирима украински войници загинаха при сепаратистки обстрел на 26 март край Шума, село в Донецка област. Оттогава има само инциденти на ниско ниво.