Висш руски служител предупреди, че Москва може да се намеси, за да помогне на рускоезичните жители в Източна Украйна, ако Украйна започне цялостно нападение срещу сепаратистите там. Подкрепените от Русия сепаратистки бунтовници и украински войски се сблъскват в източната част на страната. Русия също изгражда войски на границата с Украйна.

Длъжностното лице Дмитрий Козак заяви, че руските сили могат да се намесят, за да "защитят" руските граждани. Той също така предупреди, че ескалация може да отбележи "началото на края" за Украйна. Украинските военни твърдят, че един от нейните войници е бил убит в четвъртък чрез стрелба от сепаратистите. Бунтовниците са използвали картечници, гранати и минохвъргачки няколко пъти, а украинските сили са стреляли в отговор, цитират военните.

Командващият украинската армия генерал Руслан Хомчак заяви, че „виждаме натрупването на руски войски близо до държавната граница на Украйна.

По-рано бунтовниците заявиха, че един от техните бойци е бил убит, когато украински войски са изстреляли миномети по село в покрайнините на град Донецк. Съединените щати и Германия изразиха загриженост от увеличаването на напрежението.