Върховният административен съд потвърди решението на КЗК за условията по обществената поръчка за стадион „Локомотив” за централната трибуна и вертикалната планировка. С три отделени определения ВАС  смятат, че претенциите на кърджалийската фирма „Ел Системс” АД, и двете софийски  - „Юнайтид груп” и „Парсек груп”,  са несъстоятелни.

Това означава, че Община Пловдив може да продължи събирането на оферти за стадиона, решението обаче трябва  да бъде взето от градоначалника Костадин Димитров. Не е изключено да се преразгледа цялата документация за възможни пороци, тъй като тя бе пусната в предишния мандат.

Ако поръчката продължи, то до месец може да има избран изпълнител, но е възможно отново да има жалби в КЗК и ВАС.  Това се случва на фона на искането на кмета Костадин Димитров към държавата за 72 млн. лева за финансирането на двата стадиона – по 36 млн. лева за двете съоръжения.

В момента по текущата поръчката остава единствено „Спортклуб” , с чието завършване договорът ще бъде завършен.

Припомняме, че в поръчката за 42 млн. е записано, че има осигурени 24 млн. лева с ДДС. за строителството. Не е ясно обаче по какъв начин те се застъпват с първия етап. До този момент има в действителност осигурени 24 млн. лева, сред които 12 млн. лева са от правителството, а още 12 млн. лева са от заема, който тегли Община Пловдив.

Все още обаче не е ясно колко ще струва първия етап, тъй като ще има индексации на стойността на част от дейностите, които са по методиката на Министерството на регионалното развитие. В същото време има решения на Общинския съвет за две суми по 5 млн. лева за 2024 и 2025 година. Те обаче биха могли да бъдат хипотетично отменени, така че в този смисъл не може тези средства да се вкарват в графата осигурено финансиране.

Всички дейности по втория етап на Лаута трябва да бъдат завършени за 720 дни, или две години. Изискването към кандидатите е те да са извършили обект от същата категория, както и да са реализирали оборот от 70 млн. лева в последните три финансови години.

Критериите за оценка пък са 60% техническо предложение, срокове и контрол на строителството, а 40% - цена.

Две фирми блокират поръчката за 42 млн. лева за Лаута преди отварянето на офертитеКомпании от София и Кърджали подадоха жалби в КЗК срещу условията

Кметът иска 50 млн. лева от Асен Василев за два булеварда, стадионите и кино „Космос”Министерството на финансите получи 777 проекта от общините за Бюджет 2024