Любомир Епитропов направи 20 юни 2024 г. паметен ден за историята на българското плуване и спорт, след като стана първият ни европейски шампион при мъжете на 50-метров басейн, пише bgswim.com.

Направи го в Белград на силната си дисциплина 200 м бруст. При това с олимпийска квота и нов национален рекорд. Три в едно!

Досега българското плуване имаше само един златен европейски медал на 50-метров басейн – този на Таня Богомилова на 200 м бруст от София’85. Дисциплината, която спокойно вече можем да наречем българска и при жените, и при мъжете.

За мъжкото ни плуване това е втори медал от континентално на голям басейн след среброто на Йосиф Миладинов на 100 м бътерфлай от Будапеща 2021.

Общо медалите за българското плуване на европейско първенство на голям басейн до този момент бяха 11. Десет от тях на сметката жените. Таня Богомилова е извоювала 6 от тях, на четири форума (Рим’83, София’85, Бон’89 и Атина’91). Само тя се е окичвала със злато – на 200 м бруст на шампионата на столичния басейн „Червено знаме“.

Единственият ни олимпийски шампион в басейна спечели бронз и със смесената щафетата 4 по 100 м в София’85, а останалите в квартета бяха Бистра Господинова, Радосвета Пиронкова и Ваня Аргирова. Соня Дангалакова взе тогава два медала в съчетаното (сребро на 200 и бронз на 400), а Ваня Аргирова добави бронз на 200 м св. стил.

Европейски шампион при мъжете имахме, но на малък басейн – Денислав Калчев от Ставангер’94.

Епитропов написа историята в Белград, финиширайки за 2:09,45 мин. и поделяйки златото с шведа Ерик Першон.

Страхотен Любомир Епитропов стана европейски шампион по плуванеБългаринът спечели и квота за Олимпиадата