Още една талантлива атлетка изгрява в пловдивския клуб Локомотив. Преди две седмици ви представихме Мартина Писачева, която грабна три титли от държавното в зала до 16 години, сега е ред на съотборничката й Пламена Миткова. Тя е само на 14, а вече печели титли и медали при 16 и 18-годишните, което е гаранция за бъдещи успехи. През зимния сезон Пламена е шампионка в скока на дължина при девойките до 16 години, а при каките до 18 години спечели злато в скока на височина и в щафетата и стана трета в скока на дължина и втора в многобоя. Личен треньор и е бившият ни състезател на дълъг и троен скок – световния вицешампион за младежи от 1998 г. Ивайло Русенов.

Пламена започва да се занимава с гимнастика, но постепенно се преориентира към леката атлетика, а Русенов бързо забелязва таланта и в скоковите дисциплини. Пламена е талантлива, упорита и амбициозна, което е най-важното, казва той. Пробвах всички дисциплини и избрах скоковете, не мога да преценя къде се чувствам по-добре – в дългия или във високия скок, казва младата спортистка. Още две години двете дисциплини вървят успоредно, така че имаме време да изберем къде ще се насочим. Нещата постепенно ще се избистрят, казва Ивайло Русенов.

Пламена е ученичка в Професионалната гимназия по архитектура и успешно съчетава спорта и учението. В момента е в осми клас и за първа година е в това учебно заведение. Тренировките са всеки ден, харесват ми, идвам с желание, засега се справям и на двата фронта, казва младата атлетка, която може да тръгне по стъпките на Габи Петрова или Стефка Костадинова. Имам сериозни амбиции в спорта, родителите ме подкрепят напълно, завършва Пламена. През лятото й предстоят държавни първенства на открито, а според треньора още е рано за международни изяви.