Южна Америка е дала на футбола едни от най-големите таланти, но и едни от най-големите трагедии. Сред последните е и убийството на колумбийския национал Андрес Ескобар. Прегрешението му? Че си отбеляза автогол на световното първенство в САЩ през 1994 година. Днес се навършват 25 години от фаталното попадение, което разгневи наркобосовете и доведе до деянието, оставило черен отпечатък в историята на футбола.

По онова време Колумбия е раздирана от нарковойни и народът е вперил поглед в представителния тим на страната с надеждата да възроди националната гордост. Самият Пеле посочва отбора като един от фаворитите за Световната купа след гръмката победа в квалификацията срещу Аржентина в Буенос Айрес с 5:0. В отбора блестят звездите на Фаустино Асприля и Карлос Валдерама.

Мондиал 94 обаче се превръща в истинска катастрофа за Колумбия. Загуби с 1:3 от Румъния и 1:2 от домакина САЩ слагат край на надеждите за добро представяне и отборът приключва борбата още в групите. В мача срещу САЩ първият гол на американците е дело на Андрес Ескобар, който отклонява топката в собствената си врата в стремежа си да пресече центриране отляво.

Реакциите в Колумбия са жестоки, а престъпни наркобосове губят огромни пари, тъй като са заложили за победа. Градове като Кали и Меделин са с най-висока престъпност в света с около 80 убийства седмично. Приятели съветват Ескобар да не се прибира в страната докато не отмине истерията, но той е категоричен, че трябва да се покаже пред народа.

Трагедията се разиграва в нощен клуб на 2 юли 1994 година. Посетители започват да се заяждат с Ескобар заради автогола му. Той решава да си тръгне и се запътва към паркинга, за да се качи в автомобила си. Отвън възниква още един спор. Проехтяват изстрели. Двама мъже с пистолети изстрелват 6 куршума в тялото на национала, крещейки: Гооол, гооол!, преди да натиснат спусъците. Умберто Муньос от един от наркокартелите в Меделин по-късно признава за убийството, но излежава само 11 от присъдените му 43 години затвор.

Това не е единственият инцидент с националния отбор на Колумбия на световното в САЩ 94. По време на първенството е убит брата на един от националите – Чонто Ерера, а селекционерът Франсиско Матурана получава заплашителни съвети по телефона относно състава за мачовете.

 

Убиецът Умберто Муньос излежа само 11 години от присъдата си