Българският нападател Валери Божинов уверено върви към книгата на рекордите Гинес. Той изненадващо се раздели с швейцарския Лозана и това е 13-я клуб, който сменя в кариерата си. От българските футболисти Валери е едноличен лидер по този показател, предстои да се уточни дали има аналог в международния футбол и съответно да бъде вписан в Книгата на рекордите.

31-годишният футболист напуска Лозана само три месеца, след като подписа договор за две години със седемкратния шампион на Швейцария, пише sportal.bg. Както е известно, той се завърна в Европа на 30 юни, след няколкомесечна авантюра в китайския Мейджоу Хака, където спечели 900 000 евро.

Божинов изигра общо осем официални мача за тима, който е на девето място в Суперлигата на Швейцария, като седем от тях бяха за първенството. В тях той не успя да се разпише нито веднъж, а единственото му попадение за Лозана бе в мача за Купата на Швейцария срещу НК Пажде (3:1).

Треньорът на тима Фабио Челестини бе изключително настоятелен за подписа на Божинов, като 10 дни не спираше да го убеждава да се присъедини към тима му през лятото. Именно той бе причината нападателят да избере Швейцария пред офертите от Турция, Унгария, Русия и Дубай, които имаше след завръщането си от Китай. Сега именно Челестини бил в основната на това Божинов и Лозана да се разделят.
 
Футболистът бе титуляр в последната среща, когато бе заменен в дербито със Сион (1:1) в 60-ата минута. Преди това пък българинът бе оставен на пейката в няколко поредни двубоя, като между двамата отношенията охладнели през последните седмици. "Факт е, че вече не съм играч на Лозана. Разбрах се с клуба да се разделим по взаимно съгласие. Благодаря на всички в Лозана. Най-вече на собственика на клуба. Тук се чувствах добре, но така е най-добре за всички. Няма да се връщам в България. Скоро ще се разбере къде ще продължа кариерата си. Най-вероятно ще се подготвям в България през останалите седмици, докато стане ясно бъдещето ми. Говорих вече с Даниел Боримиров за тренирам на "Герена", но следващите дни ще има яснота", сподели Божинов пред Sportal.bg.

По време на кариерата си до момента нападателят се е разписвал за Лече, Фиорентина, Ювентус, Манчестър Сити, Парма, Спортинг (Лисабон), Верона, Виченца, Левски, Тернана, Партизан, Мейджоу Хака и Лозана, като е изграл в седем различни държави - Италия, Англия, Португалия, България, Сърбия, Китай и Швейцария.