Съдийството на главния рефер Валентин Железов при победата на Ботев срещу Славия с 2:1 в Коматево в първия полуфинал за Купата на България снощи отприщи масово недоволство сред жълто-черната общност. След отменения гол на Стивън Петков в 83-та минута феновете на южната трибуна бяха готови да нахлуят на терена, макар че попадението бе правилно отменено поради засада. Претенциите на играчи и фенове обаче не са за гола на Стивън Петков, а за фрапантно двойния аршин на Железов при отсъждане на спорни ситуации и нарушения. Фейсбук профила на рефера бе залят от нецензурни реплики от бултрасите. Бившият член на УС на Сдружение Ботев Любомир Костов също поиска да се изкаже за съдийството специално за TrafficNews.bg. Ето какво каза той:

На това трябва да се сложи край. Този рефер го държат само за поръчки. Свири един мач, после пет мача е на трупчета и след това – пак свири един мач. Всички знаят, че този рефер свири само поръчкови мачове. Припомням срещите Ботев – ЦСКА и Етър – ЦСКА, които той ръководеше. В сектора на агитката на Ботев снощи се е стигнало до бой, за да се удържат феновете да не нахлуят на терена. Тарторите едва са удържали феновете. Хората са различни. Едни са по-емоционални от други. Казват, че това не ни оправдавало. Ами дайте да ни режат главите във всеки мач. Дори Тошко Неделев изригна, а той по принцип е един много сдържан футболист. Босът на Славия Венци Стефанов си идва със съдиите, а после ще ми говори за феърплей и ще се изказва от позицията на последна инстанция. Стадионът на Ботев би такъв и онакъв. А неговия стадион единствен няма осветление. Всяко докосване на играч на Славия се свиреше фаул, а за идентични ситуации в наша полза – нищо. Поне 4 пъти бутнаха Ндонгала и Тошко и Жоао Паоло и Балтанов. А при тях само някой да падне – фаул. Как футболистите да се настроят към критериите на съдията?! Вярно, голът на Стивън Петков бе правилно отменен поради засада, но трябва да се види имаше ли ги засадите през първото полувреме. Само ни тъпчат, а ние мълчим и продължават да ни тъпчат. Ръководството трябва да вземе мерки. А този рефер трябва да бъде изхвърлен от футбола. Той не е полезен. Готов съм да изляза на диспут с който иска от футболната ни централа.

Междувременно Клубът на привържениците на Ботев също излезе с декларация и призив за реванша в София на официалния си сайт. Ето какво се казва в нея:

Скъпи ботевисти, вчера станахме свидетели на поредното фиаско с марката "БФС". Един абсолютен клоун, лапнал свирка, направи всичко възможно да помрачи празника ни и да попречи на Ботев Пловдив да реши полуфинала. Този инцест не действаше на своя глава, някой го изпрати тук с цел. Този някой ще се опита да довърши своята работа на 24.04. По-късно ще обърнем внимание на цирковата трупа, от присадената коса до поредния неуспешен аборт, който изпълнява поръчки. Сега по нашата част. Наш дълг е да бъдем в София и да покажем, че с Ботев Пловдив шега не бива. КПБП организира екскурзия за всички желаещи да посетят реванша. Цената е 6 лв. за членове и 10 лв. за всички останали. Сборен пункт- ст. "Христо Ботев", тръгване- 16:00 ч. Записванията стартират от днес в магазина на ул. "Нестор Иванов" 1.

Всички в София, всички за Ботев!

Футболистите не останаха по-назад. След мача снощи Тодор Неделев и Радослав Терзиев буквално изригнаха. Сдържаният Лъчо Балтанов също не остана безразличен. Ние правим това, което можем и обичаме на терена, МОЛЯ не ни пречете! Носете си екипите и свирките с достойнство, а не като костюми на клоуни насред представление…, написа Балтанов във Фейсбук. В дискусиите за съдийството се включи и общинския съветник от Кауза Пловдив Еди Сарафян. „Вече му го казах“, написа кратко и многозначително той в отговор на масовия призив сред жълто-черната общност в социалните мрежи всеки, който иска, да „пожелае“ нещо на рефера.