Президентът Румен Радев проведе работна среща на „Дондуков” 2 с представители на Централната избирателна комисия. По време на разговора от Комисията обясниха, че са готови да организират предсрочните парламентарни избори през април. 

Третият мандат приключи неуспешно и ние отново сме в режим на предсрочни парламентарни избори. Демократичният характер на държавата е немислим без свободен, честен и прозрачен вот”, каза в началото на срещата Радев. Той изрази надежда, че от Комисията са свикнали с промените в изборния закон. „Надявам се това да не е голямо предизвикателство пред вас. Съгласно последните промени, гражданите имат право да избират дали да гласуват с машина, или с хартиена бюлетина”, отчете президентът.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова потвърди готовността на ЦИК за избори на 2 април като първа възможна дата. Посочи, че предходната неделя - 26 март не е подходяща дата заради проблема с доставката на хартия и заради преминаването от зимно към лятно часово време, което тази година ще стане на 25 срещу 26 март.

"ЦИК започна подготовка за избори незабавно, след като бяха обнародвани промените в Изборния кодекс. Започнахме със среща с печатницата на БНБ за защитена хартия за бюлетини с машинно гласуване. По информация на печатницата на БНБ хартията е заявена. Най-ранната доставка ще е между 27 февруари и 5 март. Необходими са дни за разролване на тази хартия. От БНБ се посочи срок от 50 дни за 30 000 ролки. Възможно е не 30 000, а по-малко ролки хартия да са достатъчно. Посочихме това количество като стъпихме на изборите от 2 октомври, а и тази година има редовни местни избори. От информацията на печатницата и сроковете, които те поставят - дата 26 март за изборите е с голям риск да не може да се достави хартия. За 2 април хартията ще бъде доставена. Вчера проведохме експеримент със защитена хартия за гласуване. В ЦИК гласувахме цял ден на три машини като използвахме три вида хартия и експериментът беше успешен. Машините работеха с хартията от БНБ", заявки Камелия Нейкова.

"Аз имам притеснение за видеонаблюдението и видеозаснемането. Техническата отговорност е на Министерски съвет, ще възникнат затруднения", посочи Димитър Димитров от ЦИК.

Според президента усилията трябва да се фокусират върху указанията и обучението на членовете на секционните избирателни комисии, най-вече по отчитането на двата вида гласуване. „Да избегнем, по възможност, всички тези грешки, надписвания и дописвания по протоколите. Да сведем това до минимум”, настоя той.