Тигри, лъвове, пантери и други екзотични хищници ще могат да се помещават в пловдивския зоопарк, но по-нататък. Причината е, че в момента няма изградено местообитание за подобен тип животни, тъй като в проекта такива не бяха включени.

От ОП „Зоологическа градина” обясниха, че това ще е възможно при следващ етап. По план има отделено място за направата на аквариум, който обаче ще е изключително скъп. Освен това основното желание на хората е да има именно подобни хищници, които са едни от най-атрактивните животни.

Репортер на TrafficNews.bg научи още, че зоопарка едва ли ще отвори врати за посетители преди нова година.  В момента се извършват и  довършителни работа, а до края на октомври се очаква зоокъта край Гребната база да вземе Акт 16. В същото време текат и обществени поръчки за доставка на екзотичните животни.

В списъка са леопардовите котки – сервал и оцелот. Една от най-красивите диви котки – евразийски рис, както и забавните сурикати. В списъка с 13 животни са още патагонска мара, носато мече, фламинго, наду, американска видра, камила, черен лебед и лама.

След като съоръжението вземе Акт 16 и се доставят първите животни ще започне и процес на адаптация, който е около 2 месеца, обясни директорът на зоопарка Минко Михайлов. Така откриването за посетители вероятно ще бъде в началото на новата година.

22 са хабитатите, като във всеки един от тях може да се отглеждат по 40-50 животни, ако видовете им позволяват.

Хабитатите ще се доближават максимално до естествената среда на животните. За мечките е заделена площ от 3 декара, която ще наподобява гора. Вътре те ще имат собствени басейн с рекичка, както и различни храсти с плодове.

Вълците също ще се ширят в огромна площ, която наподобява гора.

 

За маймуните ще има отопление, което да поддържа температурите, на които те са свикнали да живеят. Те ще могат да се разхождат на няколко места, като клетките им обикалят на 360 градуса.

Дивите котки ще бъдат с изцяло покрити с мрежи. Те също ще имат водни площи и кътове наподобяващи естествената им среда.

Един от най-красивите местообитания ще е за розовото фламинго. Неговата преграда е изцяло с прозорци, като дори ще може да се вижда и от къщичката, в която има монтирани огледала. Целта е животното да смята, че е в група с други негови себеподобни.

 

Видрите ще  могат да си строят бендове и да се пускат по езеро в басейн, а той ще се вижда изцяло от стъклена преграда.

На самия вход има дървен мост, под който има езеро с водни лилии. То ще бъде за птиците , които няма да се постоянно в зоопарк,а ще бъдат свободно прелитащи.

За абсолютно всички животни има мини „аквапарк”, а за посетителите ще има десетки атракциони  сред които кафета, туристически център, детски и спортни площадки. Самите посетители ще са на сантиметри от животните.

TrafficNews.bg