Системата за електронни карти и билети е на финалната права, като до края на седмицата тя ще бъде тествана. Ще заработят всички автомати за продажба на билети, както и за чекиране на карти. Веднага след това ще се подадат и документи за лицензиране на валидаторите и електронното таксуване. Така в най-скоро време дълго чаканата система за електронно таксуване в градския транспорт трябва да стартира.

С въвеждането на системата ще пътуваме с 12 вида различни документи, които включват почасови и дневни билети за една или няколко линии, чрез валидиране на „смарт карта“ и билет за 10 броя еднократни пътувания за всички линии. Ще има и едноседмични карти, валидни за една или няколко линии, както и 3,6,9 и 12-месечни карти, за всички рейсове на „смарт карта“.

Билетът за еднократно пътуване остава левче, както и пътуването със смарт карта. Преференциалните карти за пътуване остават 16 лева. Едночасов билет с прикачване ще струва 1.5 лв., еднодневен - 4, а за 24 часа от първото валидиране - 5 лв. Електронното зареждане на 10 билета в смарт карта ще струва на пловдивчани и гостите на града 9 лева, едноседмичната карта за една линия - 12.5, а едномесечната - 35 лева.

За пътуване по всички линии в рамките на един месец услугата ще струва 50 лева, съответно за три месеца -130, за половин година -260, за 9 месеца -390 и годишно- 520 лева.  Преференциалната карта за година е 192 лева.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg