С "тайна" сделка по време на пандемията, общинският съвет в град Пазарджик се готви днес да вземе решение за продажба на гората в село Црънча. 

Става въпрос за близо 370 дка от Родопите, а продажбата ще се осъществи чрез публичен търг с тайно наддаване с начална тръжна цена 969 427 лв. по оценка, определена от оценител на имоти  при данъчна оценка 707 873.30 лева.

ВАС е решил, че гората в местността “Лаанджова кория” край село Црънча не е гора и дава възможност на общината да продава. 

Продажбата на гората ще се случи въпреки волята на цяло село, въпреки годините на усилия и битки от страна на хората, застанали зад каузата "Црънча не е за продан".

Гневен пост за случващото се написа във фейсбук групата "Црънча, Пазарджишко" Трендафил Величков, бивш областен управител на Пазарджик и роден црънчанин:

Публикуваме написаното от него:

"Ще напиша това с голяма болка, не защото съм от Црънча не, защото съм ловец, а защото съм българин!

Няма, как да не БОЛИ, когато се продава Родопа планина - разбрах, че въпреки годините усилия и битки, въпреки съсипаните съдби на хора, които браниха каузата "Црънча не е за продан". Днес, общински съвет Пазарджик се готви да вземе решение за продажба на гората в Црънча . ВАС е решил, че гората не е гора и дава възможност на общината да продава.

Това е извратено, пошло и долно - по средата на пандемия в инзвъредно положение, ВЪПРЕКИ волята на цяло едно село, ВЪПРЕКИ над 500 подписа, ВЪПРЕКИ годините дела и спорове в съда - да продаваш част от Родопа планина!

И ДА НЕ КАЗВАШ ЗАЩО - А ТАЗИ СДЕЛКА МИРИШЕ - ТАМ СМЪРДИ НА КОРУПЦИЯ, ТАМ МИРИШЕ ОТ ОБЩИНАТА, МИРИШЕ ОТ КАРАКАЧАНОВ, МИРИШЕ ОТ ГЕРБ! МИРИШЕ И ОТ БСП!
МИРИШЕ МАЙКА ВИ МРЪСНА - НИКОЙ НЯМА ДА ВИ ПРОСТИ, ЧЕ ПРОДАВАТЕ МАЙКА БЪЛГАРИЯ!
ЕДИН ДЕН ТЕЗИ СЛЕД НАС, ЩЕ ЗНАЯТ ВСЕКИ ГЛАСУВАЛ ТОВА, ЕДИН ДЕН ДЕЦАТА ВИ ЩЕ ПИТАТ - ЗАРАДИ ТЕЗИ ЛИ СМЕШНИ ПАРИ ПРОДАДОХТЕ ГОРАТА НА БЪЛГАРИЯ?!!!" - гласят думите на г-н Величков. 

Под публикацията му не липсваха коментари и от местни жители. Сред тях е и предложение за протест, съобразен с условията за социална изолация в момента.

"Тъй като не можем да протестираме в сегашните условия на място , нека им пратим поне имейли с протести срещу продажбата на Црънчанската гора."

"Как може по време на епидемия да се вършат такива игри  ? Използват момента мошенниците , хората се чудят как да оцеляват , а те богатства си раздават !?"

"Всяко нещо срещу природата се връща. Лошото е, че страдаме всички ние обикновенните хорица. Сега им е най угодно да вземат решения. А кой им разреши да се събират на сесии в обявеното положение на /пандемия/. С какво ще заменят горичките, с бетонни строителни площадки ли????? Ще се загради, като частна собственост ли???? Болно и тъжно е, когато в планините видиш табелка с надпис "ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ" и едни огромни огради с мрежи.... ГОРИТЕ И ПЛАНИНИТЕ СА ПРИРОДНА ДАДЕНОСТ." - са само част от коментарите на црънчани. 

Междувременно, становище до Общинския съвет гр. Пазарджик, относно решението за предстояща
продажба на Црънчанската гора, бе изпратено от Кмета на с. Црънча - Ангел Руков, Обществения съвет за развитие на Црънча,Пазарджишко и Фондация „Бъдеще за Древна Царина”.

"Уважаеми дами и господа,

На 15.05.2019 г. ВАС потвърди решението за смяна характера на собствеността на Црънчанската гора от публична общинска на частна такава.Така подписката от над 600 души от населението на Црънча и решението на ловната общност на с.Црънча и с.Дебръщица бяха пренебрегнати не само от предишния Общински Съвет гр.Пазарджик, но и от съдиите от ВАС.

Даваните обещания от Кмета на общината г-н Тодор Попов пред селската общност в Црънча, че гората няма да бъде продавана също явно са забравени и тя вече е на тезгяха за продажба като поземлен имот с идентификатор 78570.163.8 по КККР на с. Црънча чрез търг с тайно наддаване с предстоящото решение по т. 7 от сесията на 29.04.2020 г.

С настоящето категорично възразяваме срещу това намерение и настояваме предложението на Кмета г-н Тодор Попов да отпадне от дневния ред на сесията на ОбС-Пазарджик от 29.04.2020 г..
Мотивите ни за него са следните :

1.Селската общност е категорично против смяната на собствеността и продажбата на селската гора на Црънча за което свидетелства подписката внесена по делото във ВАС през 2019 г. и Решение на Общоселско събрание на

жителите и живущите в Црънча.Хората от селото считат за неверни твърденията, че гората е загубила значението си за неговите жители като такава.Не отговарят на реалността и твърденията , че няма пътища и гората е непригодна за ползване и опазване.

2. Ловната общност на с. Црънча и с.Дебращица чрез свое решение на общо събрание на Ловно-рибарска дружинка с.Црънча също е категорично против това намерение, тъй като гората се явява основен ловен терен на дружинката.Евентуалното й продаване, заедно с действащата концесия на държавния горски фонд във високото над селото ще остави дружинката изцяло без никакъв ловен терен в поземлището на Црънча.

3. На територията на обявения за продан имот се намират тракийски могили и други паметници на културата не само от древната история на поселищата на бесите планинци от тяхното последно въстание срещу империята на Рим, а и от ранното християнство и средновековието по нашите земи.Предаването им в частни ръце може да попречи на тяхното опазване, проучване и социализиране.

4. Тъй като през продавания имот минават основните пътища и пътеки към природни забележителности, древни поселища и паметници на културата продажбата ще попречи на всякакъв туризъм в т.ч. на такъв с културно-историческа и религиозна насоченост.Това ще обезсмисли намерението за създаване общо туристическо дружество за развитие на туризма в землищата на Црънча, Дебръщица и Паталеница

5. През територията на продавания имот преминава водопровод от едно от най- старите водохващания за с.Црънча с изворна вода ползвана още от древността
от някогашните жители на поселищата край Црънча . Каква ще е съдбата му в частни ръце е най-малкото неясно.

В заключение напомняме, че намерението за продажба на црънчанския имот, касае по своята същност така наречената Црънчанската гора собственост на селото и неговите жители.Която може някога когато Црънча е била Общински център да е записана просто като общинска такава.Но винаги е била на жителите и техните предци проливащи кръвта си по нея и за нея по бойните полета на България.Нека не забравяме когато вземаме такива решения и за моралните измерения на правото за разпореждане със земята на предците ни.Защото в света , който иде наедно с вируса с короната тази гора ще е повече от нужна за Црънча.И тя е на селото по силата на родовото дадено от древните ни предци.
Изхождайки от всичко горе-изложено, предлагаме:

1.Кметът г-н Тодор Попов временно да оттегли предложението си за продажба на поземлен имот с идентификатор 78570.163.8 по КККР на с. Црънча, общ. Пазарджик представляващ по своята същност т.н. Црънчанска гора.

2.Общинския съвет гр.Пазарджик да възложи с участието на компетентните органи, природо-защитни и други структури на гражданското общество изготвянето на обективна Оценка на въздействието на този евентуален акт за продажба на гората над Црънча за живота и бъдещето на с. Црънча и съседните села.

3.Да възложи на кмета на с.Црънча да организира и извърши широко обществено обсъждане в селската общност за намерението за продажба на имота посочен по-горе при първа възможност за това с отпадане на ограниченията свързани с епидемията и извънредното положение.

4.Въз основа на направената оценка и осъществено обществено обсъждане Общинския съвет да вземе решение отчитащо интересите на селската общност за възобновяване /със съответни параметри и изисквания към купувача гарантиращи интересите на съответните общности и държавните такива/ , или за цялостно отпадане на намерението за продажба на поземления имот."

С решение от 16.05.2019 г.,трето отделение на Върховния административен съд, остави в сила решението на Административен съд – Пазарджик, с което се потвърждава смяната на статута на гората в местността “Лаанджова кория” край село Црънча от публична в частна общинска собственост. 
 
Жалба, подкрепена с подписите на над 600 жители на пазарджишкото село Црънча, събрани само за около 2 седмици, бе внесена в Окръжната прокуратура в Пазарджик с искане да не се продава гората в землището на селото и да се върне статута ѝ като публична общинска собственост.

Повод за реакцията на хората бе с надеждата мнението им да бъде взето предвид окончателното решение на делото във Върховния административен съд на 8 април 2019. Казусът бе една от горещите теми в селото след сесията на Общинския съвет от 27 юли 2017 година, когато по предложение на кмета Тодор Попов беше гласувано гората в местността "Лаанджова кория" да се преобразува в частна общинска собственост, вероятно с цел последваща продажба.

Решението бе атакувано пред Административния съд в Пазарджик от окръжен прокурор, но магистратите се произнесоха в полза на общината. Роля за това изиграха двама свидетели, според които гората не е нужна на селото, тъй като няма качествена дървесина и жителите не желаят да добиват дърва за огрев оттам. Освен това няма пътища за достъп до мястото.

С казусът се зае и бившият омбудсван – Мая Мановола. Тя се обрърна към представителите на местната власт предложението за продажба да се оттегли от кмета или да се отхвърли от общинските съветници в Пазарджик.

Мотивите на Манолова са съобразени със становището на кмета на село Црънча, което не е взето под внимание от кмета на Пазарджик.

Очаквайте продължение!