Заседанието на Националния съвет на БСП се отлага, съобщиха от партията. На него се очакваше левицата да направи отчет за свършеното по време на 48-ото Народно събрание, както и да обсъди възможната коалиционна формула за предстоящия вот.

От БСП уточниха, че заседанието се е отложило по три причини: „Заради лошото време в страната най-отдалечените делегации не успяха да пристигнат навреме. Част от членовете на Националния съвет са ангажирани днес по места с преговори за състава на районните избирателни комисии. Имаше членове на Националния съвет, които присъстваха, но отказаха да се регистрират с цел да провалят участието на БСП в предстоящите избори”, обясниха от партията.

Междувременно стана ясно, че над 60 делегати са отстранени от състава на конгреса на БСП, който ще се проведе следващата събота и неделя. Това коментираха дошлите за отложения Национален съвет на БСП Кирил Добрев и Костадин Паскалев. 

БСП свика Национален съвет, на който депутатите от парламентарната група на коалиция "БСП за България" да направят отчет за свършеното от тях в 48-ото Народно събрание. Партийният форум също така ще определи график за провеждането на общински и районни конференции за номинации за депутати, както и на областни съвети за подреждане на листите по райони. Очаква се повече яснота за коалиционната формула за участие в предстоящите парламентарните избори.

Костадин Паскалев се надява да се уточни делегатския състав на конгреса на БСП:
"Това е противоуставно, защото съгласно устава те могат да бъдат отстранявани, само ако са напуснали земния си път, ако са напуснали партията и са в трайна невъзможност да вземат участие в партийния живот. Няма такива ситуации с тези хора, които са отстранени".
 
Кирил Добрев поясни, че ситуацията е скандална: 
"Конгресът може да направи всичко. Те, моите колеги, които днес по всички студия обясняваха, че тази тема не е актуална, мога да им кажа само, че конгресът може да закрие БСП. Има такива функции. Може и да отнеме правомощията на Корнелия Нинова да бъде председател, така, че от Конгресът може да се очаква всичко  и да бъдат под напрежение следващата седмица".
 
Коалицията на БСП ще остане същата, но ще има разместване на листите, това коментира преди заседанието на НС на БСП Филип Попов. Той добави, че ще има поредица от заседания до предсрочните избори. 
 
"Предстои още. Няколко национални съвета ще имаме най-вероятно. На тях ще се определят и водачите, и местата на коалиционните партньори, на гражданските квоти. Всичко ще бъде изпълнено в законоустановения срок".