Народните представители събраха кворум и промениха дневния си ред. Депутатите започнаха със закрито заседание, на което ще обсъждат предоставянето на военна и военнотехническа помощ на Украйна. Предложението дойде от зам.-председателя на Народното събрание Росен Желязков и беше прието със 155 гласа „за”, 45 гласа „против" и 0 „въздържали се".

Борислав Гуцанов от БСП се възпротиви по предложената от председателя на НС първа точка - обсъждането и ратифицирането на предоставяне на военна помощ на Украйна.

„Тази спешност не е необходима, нека го направим другата седмица. Не оръжието е най-важното за страната ни", посочи той и обясни, че има и по-важни теми като например Шенген.

Поради тази причина от БСП дадоха и брифинг.

Искане да е открито заседанието, на което се разглежда предоставянето на военна помощ за Украйна, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя се възмути, че темата е вкарана в дневния ред на депутатите скандално, без решение на председателски съвет, без обсъждане изобщо.

"Това да речем е процедурен въпрос. По същество едва ли е най-важното решение, което да се вземе сега. Отпаднаха много по-важни точки - доходи, бюджетни и данъчни закони. Всички колеги се кълнат, че най-важен е бюджетът, но правят точно обратното", ядоса се тя.

И посочи новата Коалиция на войната - ГЕРБ, ПП, ДБ, ДПС и "Български възход". "Промяната" взривиха света по време на гласуването на Изборния кодекс, че е гледан по тъмни доби и не е най-важния закон. Снощи късно е взето решение на комисии и сега влиза в зала.По същество този въпрос е заплаха за България", продължи Нинова. И посочи, че БСП иска мир и решаване на въпроса със случващото се в Украйна по дипломатически път.