Напрежението в пленарна зала достигна точка на кипене преди минути, когато на трибуната застана министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя се изправи пред народните представители в отговор на твърденията, че в енергетиката се извършват дейности, които са в противоречие със закона. 

По време на изявлението ѝ страстите се нажежиха, а предсадеталят на парламента Ива Митева наложи дисциплинарно наказание "порицание" на народния представител Минчев, който репликираше Петкова от редиците на парламента. 

"Никой не казва каква е истината с така наречените назначения в държавните дружества. Защо никой не си призна и не каза как стоят нещата в действителност. Не се извършва нищо, което е в противоречие със закона, както вие се опитвате да внушите. В момента се прилага един Закон за публичните предприятия, който вие, уважаеми колеги от БСП, не сте гласували "против". Ето я стенограмата от 3 юли 2019 г., когато народни представители на БСП подкрепят този закон и казват, че от две години се борят този закон да влезе в парламента и веднъж завинаги да се спрат назначенията в държавните дружества", обясни тя. И допълни, че този закон е едно от условията страната ни да бъде приета в Еврозоната и Банковия съюз.

"На какво налагате мораториум с това предложение? На проекта на закот от ОИСР, който е приет от българския парламент и който за първи път въвежда конкурсното начало в назначенията на държавните дружества", каза още Петкова. Тя заяви, че конкурсът на БЕХ е проведен по всички законови изисквания и в нея участват 19 кандидати, а изборът е приключил на 31 март 2021 г.

"Приготвила съм една папка с решенията, които Министерски съвет е взимал, преди да сдаде властта на следващото правителство. Ще ви ги оставя да си ги припомните", каза още министърът.