Отново прегласуваха решението за машинния вот. След промяна в позицията на ГЕРБ-СДС за изборите оттук насетне ще гласуваме с хибридна система - хартиени бюлетини и бюлетини от машинно гласуване. 

Така за по-малко от два часа - отмениха машинно гласуване от местните избори нататък, а после не приеха предложението на ДПС за въвеждане на сканиращи устройства, които да броят машинно хартиените бюлетини.

Обрат! "Хартиената коалиция" ликвидира машинното гласуванеНа предсрочни избори гласуването ще бъде смесено, на следващите редовни – с хартия, както искаше ДПС

Тъй като предишното решение на парламента за отмяна на досегашното машинно гласуване и преминаване на изцяло хартиен вот беше обвързан с този параграф, се наложи депутатите да го прегласуват. Така след поредица от прегласувания окончателно се реши:

Избирателите ще имат право да избират дали да упражнят правото си на вот чрез хартиена бюлетина или с устройство за машинно гласуване. В секциите с под 300 избиратели отново ще може да се гласува само на хартия.
 
Какво стана в пленарната зала: 

От ДПС реагираха остро на отхвърленото предложение за сканиращи устройства, като вместо да се разсърдят на ГЕРБ и БСП, които гласуваха против т. нар. скенери, нападнаха "Демократична България" и "Продължаваме промяната", че били напуснали пленарната зала. Според Карадайъ по този начин те искали да блокират гласуването нарочно, "за да не минат машините, предложени от движението". В действителност обаче ГЕРБ, ДПС и БСП имаха мнозинство, за да приемат и този текст. Според лидера на ДПС обаче "Продължаваме промяната" и "Демократична България" били лицемери и били против машинното гласуване, предаде Дневник. В действителност обаче текстът за хартията беше отхвърлен с гласовете на ГЕРБ и БСП, които бяха "против" и с тези на въздържалите се "Възраждане". "Продължаваме промяната" и "Демократична България" се върнаха в пленарната зала.

Какво стана навън:

Междувременно пред Народното събрание в София се провежда протест, подкрепен от стотици граждани. Те се обаявиха против решението на "хартиената бюлетина", настоявайки за честни избори. На протеста се появиха и част от депутатите на "Демократична България" и "Продължаваме промяната", които заявиха, че няма да спрат да се борят с решенията на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС.

"Вътре борбата няма да е същата, ако ви няма вас отвън. Всъщност депутатите от задкулисието най-много ги е страх от вас. Ще се борим тази вечер до когато трябва. Няма да допуснем да откраднат вашия глас, да откраднат данъците на всички вас", каза Кирил Петков пред тълпата от протестиращи. "Всяка малка победа, която отвоюваме, е победа за демократичното развитие на нашата страна", допълни бившият министър-председател.

   "Искаме реформарторските сили да управляват България. За съжаление, реставраторите начело с Борисов и Доган овладяха тази сграда и ние трябва да си я върнем. Сигурен съм, че заедно ще успеем да го направим това и не трябва да се отказваме. Бойко Борисов много иска да си закачи някъде на ревера демократичните сили, но това няма да стане. Ние от ДБ сме гарант за това, че няма да допуснем Борисов повече да управлява страната", заяви Атанас Атанасов - съпредседател на "Демократична България".