След повече от четири часа на бурни дебати с 123 гласа "за" от ГЕРБ, ДПС и БСП върнаха хартиената бюлетина и изцяло отмениха досегашното машинно гласуване, въпреки че по-рано гласуваха текстове, уреждащи именно него.

„Хартиената коалиция“ напълно зачеркнаха аргумента, с който до момента защитаваха връщането на бюлетината - гласоподавателите им да имат избор по какъв начин да упражнят правото си на вот.

Промените ще влязат в сила за местните избори през 2023 г., като оттогава нататък ще се гласува само с хартия.

Поправките са така разписани, че ако през пролетта на следващата година има предсрочни парламентарни избори, на тях гласуването ще бъде смесено - с хартиена бюлетина и с машинно гласуване.

Предстои да се гласува дали от следващата година да бъдат въведени специални сканиращи устройства. Те ще броят бюлетините, като ако това не стане, е напълно възможно от местните избори нататък, да се гласува само на хартия.

Междувременно решението предизвика организирането на протест пред Народното събрание. Той ще започне в 18:30ч., а от редиците на ПП призоваха гражданите да се присъединят.

Преди изненадващият обрат по предложение на Георги Свиленски от БСП дебатът по този параграф беше преустановен. Преди него Асен Василев отново призова за прекратяване на заседанието и работата на депутатите да се съсредоточи върху важните за хората законопроекти, но искането му беше отхвърлено. След като дебатът беше прекратен, председателят на ВОЛТ Настимир Ананиев ("Продължаваме промяната") заяви удивено, че не може да разбере защо БСП са формацията за мръсни поръчки на ГЕРБ и ДПС. Стигна се и до емоционална реакция от страна на бившият министър-председател Кирил Петков, който възкликна, че "това не може да продължава така".

"Това, че сте първа политическа сила, не ви дава право да ограничавате свободния глас на българските депутати", извика Петков, а думите му бяха посрещнати с аплодисменти от парламентарната група на "Продължаваме промяната". От своя страна водещият заседанието Росен Желязков заяви, че приема реакцията на Петков като "нормален ораторски патос".

Парадоксалното беше, че по въпроса как да гласуваме - най-важният в целия законопроект, дебатът в парламента беше най-кратък – по-малко от час. Обсъждането беше прекъснато по искане на социалистите, на които очевидно не им се занимаваше с темата. Това предизвика страхотен скандал в пленарната зала. Съпредседателят на ПП Асен Василев предупреди левите депутати, че отново ще ги изнасят с бял автобус, като така напомни за обсадата на парламента през 2013 г. Ядосаните от напомнянето социалисти му се нахвърлиха, че подтиква гражданите към бунт. „Не ни плашете с белия автобус. Няма нищо страшно. Щом трябва, ще влезем отново в автобуса“, присъедини се и Йордан Цонев от ДПС.

Всички депутати - на дрегер

Напрежението в залата предизвика и интензивна размяна на обиди. Бойко Рашков - бившият вътрешен министър, а сега депутат от ПП, нападна ГЕРБ-СДС и ДПС с обвинения, че купуват гласове на избори. Зам.-шефът на движението Йордан Цонев го нарече от трибуната "откровен лъжец", а когато Рашков започна да му подвиква от залата, заяви: "Ще извикам да направят проверка с дрегер." Накрая нападна ексшефа на МВР, че е трябвало не само да си подаде оставката, но и публично да си "изяде дипломата" на юрист, задето е арестувал Бойко Борисов.

Вбесен, на трибуната излезе съпредседателя на ПП Асен Василев. Преди той да заговори, водещият заседанието Росен Желязков отбеляза, че "имаме практика да не се консумират напитки" в залата. "Може ли с дрегер да проверим всички присъстващи? Хайде, докарайте дрегера и да започнем откъдето искате!", реагира Василев.  Желязков отвърна, че имал предвид безаколхолни напитки.

Промените

Сред малкото предложения, които пленарната зала одобри, беше замяната на т.нар. тъмни стаички с паравани. То беше подкрепено с единодушие от 221 депутати.

Мина и идеята да се въведе, освен видеонаблюдение, и видеозаснемане в секционните комисии след края на изборния ден, когато се броят бюлетините. Правилата, по които това ще се извършва, ще се определят от ЦИК. И досега законът позволяваше видеонаблюдението, но от изборните комисари зависеше дали действително да се проведе.