Новият бюджет за култура се очертава да бъде 383 милиона лева. Това каза министърът на културата проф. Велислав Минеков на днешното заседание на парламентарната комисия по културата и медиите.

"Не може при неизползван бюджет да моля министъра на финансите да увеличи бюджета. Как да искам пари, когато връщаме пари", коментира той. 

"За седем месеца в това министерство не е имало нито едно поръчка по ЗОП (Закон за обществените поръчки - бел. ред.)", каза още министърът.

Искаме 30% реално увеличение на бюджета, заяви председателят на Съюза на народните читалища д-р Николай Дойнов на заседание на Комисията по културата и медиите.

„Преди няколко седмици дойдох и поисках да отпуснете още пари за читалищата, пет от седемте партии се съгласиха, две ме погледната като извънземни, и ние тогава решихме да атакуваме директно ръководството на политическите сили с един аргумент, който се нарича меморандум, на 2 септември в присъствието на 156 читалища в 172 общини“, каза д-р Николай Дойнов.

Меморандумът, по думите му, е връчен на всички политически лидери. „И по този начин си опростихме работата, защото изтъкнахме основните неща, които ни безпокоят – размерът на субсидията в размер на 12 666 лв. и това не се променило по никакъв начин оттогава“, посочи той и допълни, че месечният размер на една субсидирана читалищна бройка е 1 055, при общия разход на минимална работна заплата е 843,30, чисто се получава 550,99 лв.

„Внесохме писмо до министър Минеков, с което предлагаме 30% реално увеличение в бюджета“, подчерта председателят на Съюза на народните читалища.
Парите са за култура, а не за общинска администрация, уточни още Дойнов.

Заместник-министърът на културата проф. Борислава Танева каза: „Ние предлагаме 50% да бъде единият държавен стандарт през 2023 г., като това е заложено в бюджета, който ще предложим за 2023 г., 50% включително и за стандарти, включително и за всякакви дейности, които са необходими в тази трудна, опростачваща се среда, за да можем да имаме тези пристани на просвета и на някаква светлина“