Над 3000 души дадоха своята подкрепа в защита на питбула, който уби дете в пазарджишкото село Мокрище. Не се изключва вероятността недохранване да е отключила агресията в кучето.

Зоополиция България агитира потребителите и създаде събитие в социалната мрежа Фейсбук носещо заглавието „Да Спасим НЕВИННИЯ питбул От С.Мокрище”.

В подкрепа на животното те написаха още: „ Както ние, така и ОДМВР Пазарджик се съмняваме, че кучето е умъртвило 3 -годишното дете. То видимо е в здравословно състояние, застрашаващо живота му.”

Преди броени минути бе направено и съобщение от Animal Walfare, което гласи:

”Днес разговаряхме по телефона с полиция, прокуратура и БАБХ Пазарджик с молба като доброволци да съдействаме и помогнем на кучето като го настаним в клиника за изселвания и лечение. От прокуратурата ни казаха, че нямат отношение към животното, и че от БАХБ има предписание и в момента те са отговорни за кучето. След разговора стана ясно, че са заляти с имейли от организации и зоозащитници, т.е знаят че случая се следи от много хора.

Първо ни увериха, че кучето няма да бъде евтаназирано! По закон трябва да бъде изолирано за период от две седмици, за да се изключи заразяване с бяс. В Пазарджик няма приют или място, където това да бъде изпълнено затова кучето ще остане на място следващите 14 дена под наблюдение от ветеринар. Началото на другата седмица кучето ще бъде прегледано от етолог, който ще установи дали кучето има поведенчески проблеми. Имаме уверението им ,че ще ни държат в течение какво се случва с кучето през това време и че никой както БАХБ, така и собствениците на кучето нямат право да предприемат други мерки освен наблюдение на кучето.

След изтичане на 14 дневния карантинен срок пак по закон кучето трябва да бъде настанено в приют. Такъв в Пазарджик няма. Тогава ще търсим съдействието им пак с надежда да ни разрешат да се погрижим за кучето. Също така имаме разрешение да отидем да видим кучето, както и да занесем храна и постелки, но да не влизаме в контакт с него. От полицията казаха че полицаи вчера са ходили два пъти да хранят кучето. С две думи: трябва да изчакаме 14 дена, оценката на етолога и след това да опитаме да вземем кучето. Повече информация после, когато отидем да го видим.”

Освен че за броени часове хиляди потребители дадоха своята подкрепа, пространството, оставено за дискусия също прелива от коментари по темата.

Ето какво мнение изразиха част от хората:

„Това животинче изглежда толкова измъчено... Не вярвам, че е посегнало на детето. Да не говорим, че са цигани, които са го малтретирали. Личи си по погледа и лицето на животинката...”

Друг коментари гласи:

За мен това е момент, който медиите и управляващите ни могат да използват, за да покажат, до какво води потъпкването на едно живо същество (неспазването на законите за закрила на животните и всичко морално и човешко), оставено на верига без вода и храна и видимо малтретирано до желание за смърт. Това води до друга смърт!!!! До човешка!!! Независимо дете или възрастен. Всичко е в следствие на другото!!!! Хора замислете се! Управляващи - замислете се!!!! Време е да покажете, че има закони, има морални, човешки, природни закони! Потъпкването им водят до СМЪРТ, независимо човешка или животинска. Думата е все една СМЪРТ!!!

Категорично смятам, виновник не е кучето!!!! Виновни са две страни: родител, който оставя детето си без надзор и то в чужд имот, както и "собственика" на кучето, който го е довел до това трагично състояние, потъпквайки всичко законно, морално, човешко и природно!!!! Всъщност чудя се, как въобще показаното куче е живо, камо ли как е успяло да убие!!!!

И още:

Аз имам дете. Никога не оставям детето си без надзор. Аз имам куче - кучето е част от семейството ми - ваксинирано, редовно обезпаразитявано, кастрирано, чипирано, регистрирано в общината. Това куче е ЖЕРТВА! Детето е ЖЕРТВА! Колко от вас биха издържали, вързани на верига - без вода, без храна, без движение? Дали и вие ХОРА няма да озвереете!? Дали въобще така оковано това животно е в състояние да убие?”

Това са само малка част от хилядите коментари, образували огромна дискусия по темата.