Аз съм убеден, че ако сега не съставим правителство, шансът да отидем на следващи и по-следващи избори е много голям. Това заяви проф. Николай Габровски по време на последната среща на ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство с ДПС. Той благодари на представителите на партиите, че са готови за диалог, което е важна стъпка.

„Вашата биография е такава, че нямате нужда от партийно-политическите противоборства, които се наложиха в последните години в страната ни. Радваме се да чуем, че на политическия терен тръгва да се търси нормалността, за това призоваваме от 2016 година”, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Според него проф. Габровски е прав, че ярките партийни и политически фигури биха затруднили прехода към тази нормалност.

Виждаме на политическия терен ултиматуми и отказ за провеждане на разговори, камо ли на диалог, много сме далеч от нормалността, обърна се Карадайъ към проф. Габровски. И го поздрави, че в такава ситуация поема отговорност с личния си авторитет да допринесе за нормалността в политическата обстановка.

Но в страната има много проблеми и, за да има кабинет, трябва да има ясна програма, категоричен бе лидерът на ДПС. Той обясни, че параметрите са ясни - парламентарна република с много широки компетенции на изпълнителната власт, с представителни правомощия на президентската институция и независима съдебна власт.

Нормалността е аксиома, но трябва да търсим и формулите. Затова за нас е важен елемент и програмата, включително и персоналния състав, обясни Карадайъ и попита за параметрите.

Проф. Габровски обаче отново отказа да издаде имената на хората, с които разговаря за министри. Говорим по-скоро за хора, които са известни преди всичко с професионализма и доброто си име, а не с политическите си пристрастия, обясни той.