Кандидатът за министър-председател проф. Николай Габровски започна срещи с представители на всички парламентарни групи в 48-ото Народно събрание. По време на срещите проф. Габровски представя визията си за съставяне на правителство с първия мандат и търси подкрепа за такъв.

Поканите към всички вече са изпратени. Разговорите започнаха днес с представители на ПГ „Демократична България“.

Проф. Габровски благодари на ДБ за срещата въпреки заявената им предварително позиция. Той обясни, че действията му са опит да се намали тона и радикализацията между партиите.

"Може би е време за по-друг подход. Надявам се заявките ми да са отворена врата към повече консенсус и разбирателство", обясни професорът.

Христо Иванов пък започна с пожелание за успех на професора.

"Влизате на терена в изключително труден момент. Но ако успеете, това ще е успех за страната ни. Отзоваваме се, за да изразим уважението си към вашите усилия да помогнете на политическата система да преодолее различията, обясни Иванов.

Той обясни, че са на срещата освен като хора, които да покажат добронамереност, но и като 6-а сила, не надскачат значимостта си.

Имаме решение, че не можем да подкрепим, което явно нищо общо с вас и вашите усилия, обясни отново Иванов.

Ако вие излъчите правителство, ние ще бъдем отворени, макар и като опозиция да работим по конкретни теми така, както и сега работим - има широк спектър от теми, по които работим добре с ГЕРБ, допълни съпредседателят на ДБ.