Бившият депутат от ГЕРБ Атанас Ташков се е отказал да се върне като шеф на Областно пътно управление – Пловдив. Преди месец Върховният административен съд възстанови Ташков като шеф на Пътното в Пловдив, където той бе уволнен през 2021 година.

Той бе назначен на този пост през 2012 година, но реално изпълняваше функциите по-малко от две години, тъй като бе избран за народен представител в три парламента, а зад банката на законотворец изкара 8 години. През целия период той „пазеше” поста си в Областно пътно, както му позволява закона и през 2021 година се завърна.  През този период начело на областното се смениха редица началници – Петър Попов, Пламен Райчев и Йордан Калев.

ВАС: Атанас Ташков - незаконно уволнен като шеф на Пътното в ПловдивТой може да се върне на поста си

На 2 юни 2021 бе уволнен от първия служебен кабинет, а като мотив бе използвано, че не разполага с достъп до класифицирани информация.  Той заведе иск в съда, като след година и половина ВАС постанови, че той е бил освободен неправомерно.

В мотивите на съда се казва, че Ташков наистина към момента на връщането не е имал достъп до класифицирани информация, макар такъв да е бил нужен. Магистратите обаче не са получили сведения дали въобще е имало процедура за издаване на разрешение за такъв достъп.

 „Тоест не става въпрос за отказан или отнет достъп на служителя до класифицирана информация поради това, че не отговоря на изискванията на закона, или поради негово недобросъвестно поведение, а за резултат, настъпил поради бездействие на органа по назначаване. Противно на разбиранията на Областното пътно управление в Пловдив инициирането на процедурата по Закона за защита на класифицираната информация е поставено в задължение на администрацията, а не на служителя“, е записано в мотивите, с които заповедта за уволнението е отменена.

Миналата седмица Атанас Ташков е бил в АПИ, за да бъде възстановен на длъжност. В крайна сметка той се е отказал от поста, а като обезщетение е получил 6 заплати по 2400 лева.

В момента начело на Областно пътно управление е Петър Попов, който преди година спечели конкурса за поста.