Зимният сезон е на прага ни и въпреки топлите дни трябва да помислим за смяна на гумите. Според закона за движение по пътищата, смяната от летни със зимни гуми, трябва да бъде извършена до 15 ноември. Това означава, че имаме само няколко дни да организираме тяхната смяна. Отново според закона за движение по пътищата става ясно, че автомобилите ни трябва да бъдат със зимни гуми до 1 март.

Собственици на пловдивски сервизи споделят пред TrafficNews, че обикновено е хубаво смяната на гумите да се случва, когато температурите започнат да падат под +7 градуса по целзий, тъй като летните гуми изобщо не са подходящи за шофиране при ниски температури. Дълбочината на грайфера пък трябва да е не по-малка от 4 mm. При по-високи температури обаче, зимните гуми бързо се износват. 

Препоръчват смяната да се случва преди истинското застудяване, тъй като ако го направите в последния момент, има голяма възможност да чакате прекалено дълго за смяната на гуми. Цената за смяна пък варира, като около 16 лева излиза смяната на една гума.

„Летните и в зимните гуми се влагат каучукови смеси, съответно при двата вида тези смеси са различни като състав. В летните гуми тя е по-твърда, а при зимните гуми каучукови смеси са специално проектирани да останат достатъчно еластични при ниски температури. Зимните гуми помагат за сцеплението, което е от особено значение при зимните условия, когато пътищата са покрити със сняг и лед”, споделя Иван Караджов.

Много шофьори пък предпочитат да карат и лятото и зимата с всесезонни гуми, която голяма част от професионалистите не одобряват. Това обаче също не е добър вариант, тъй като тези гуми не гарантират тази стабилност, която гарантират зимните, предназначени за ледена настилка.

„Не избирайте компромисен вариант, тъй като най-важното на пътя е освен да спазваме правилата за движение, то и да бъдем сигурни в автомобилите си и гумите си. Затова заложете на летни гуми през лятото и на зимни през зимата”, съветва още собственик на сервиз под тепетата.