Сагата с ремонта и реконструкцията на Концертна зала е напът да приключи. Строителни работници са демонтирали билборда от покрива на сградата и в момента централният ѝ вход е ограден с обезопасителни ленти. Премахнати са и осветителни тела от фасадата. Това се е случило в присъствието на представител на фирмата изпълнител "Заечки" ЕООД. Макар подписването на договора с избраната строителна компания да не е отразено в електронната система за обществени поръчки, всичко сочи, че това е просто формалност. Особено след като изтече и срокът за обжалване в Комисията за защита на конкуренцията.

С обществени поръчки е избран и изпълнителят на инвеститорски контрол - "Алфа Пи Проджект" ООД. Авторски надзор ще упражнява архитектурна агенция "Братя Кадинови" ЕООД, след като спечелиха обществената поръчка на стойност 230 000 лв. без ДДС. Именно архитектурното бюро на арх. Бойко Кадинов избработи проекта за ремонт и реконструкция на залата.

Сагата започна преди осем години, когато бе затворена, защото е опасна за артисти и публика. През 2016 г. арх. Савов изготви техническото задание за залата. През 2019 г. бе избран изпълнителят, който да направи техническия проект - архитектурното студио на арх. Бойко Кадинов. Проектът му бе съгласуван през 2020 г. След дълго мълчание в крайна сметка през 2022 г. бе обявено, че в плановете на Министерство на културата е заложено провеждането на обществена поръчка. С последващо писмо от 13 юли е информирана директорката на Държавна опера-Пловдив доц. Нина Найденова, че са одобрени средства за капиталови разходи в размер от 11 008 014,22 лв. с ДДС и процедурата трябва да бъде стартирана от културния институт.

Желанието на ръководството на ДО-Пловдив е процедурите да бъдат възложени от Министерство на културата, поради липса на юридически екип в състава на държавния културен институт. В крайна сметка министърът на културата е възложил обществената поръчка в качеството си на разпоредител с бюджет от по-висока степен. Тя бе обявена на 23 септември и в последствие заради констатирани грешки бе спряна на 26 октомври. После бе обявена отново на 11 януари 2023 г.

Оказа се, че явилите се фирми не отговарят на изискванията, заложени в изискванията и тя отново бе прекратена.

Архитектурният проект за ремонта и реконструкцията е на на арх. Бойко Кадинов. Според него се предвижда подиумът на Концертна зала да бъде конструиран от 4 платформи. Едната е с размер 14600х3100 и три - 14600х2000. В момента сцената е на една платформа, която се движи в бетонна конструкция. Разполагането на четири платформи ще наложи нова схема на сценичната механизация, защото всяка от платформите ще бъде самостоятелна. Това ще позволи различни варианти за използване на пространството – например основна зала и сцена с един равен под, както и сценични платформи, разполагащи амфитеатрално в различни конфигурации.