Остават около две седмици до дългоочаквания от студентите ден – 8 декември. Това е денят, в който настоящи, минали и бъдещи студенти очакват с нетърпение, за да отпразнуват своя празник. По този повод се организират различни тържества и въпреки инфлацията и покачването на цените, студентите са твърдо решени да отпразнуват празника по един или друг начин.

Наемането на къщи за гости е едно от най-предпочитаните неща сред студентите, тъй като може да се определи броят на присъстващите, цената може да бъде споделена и вечерта може изцяло да се планира по предпочитанията на компанията. Голяма част от обектите край Пловдив вече са резервирани за декемврийските празници, показва проверка на TrafficNews. Друг плюс е, че тази година празникът се пада в петък, а след това следва уикенда.

Най-предпочитаните от студентите дестинации с къщи за гости в близост до Пловдив отново са хижа Здравец, Марково, Белащица, Сопот, Калофер, Карлово, Бойково и други, а в рамките на България доста голям процент избират Велинград или планинските курорти Банско и Пампорово.

Към този момент в сайтовете все още има оферти за периода от 7 до 9 декември. Тези оферти обаче не са апетитни за студентите, тъй като или броят на местата за настаняване не е достатъчен, или липсват механа и кухненско помещение, които са от съществено значение. Поради тази причина най-вероятно местата са все още свободни.

Близо 200 лева на вечер може да излезе студентският празник, ако студентите изберат да празнуват в хотел на един от планинските курорти, с включена вечеря, а някои от офертите предлагат и закуска за тази цена. Във Велинград цените за нощувка на 8 декември варират от 150 до 300 лв., с включена вечеря или закуска и празнична програма.

Къща за гости в Белащица с капацитет 15 души за три нощувки, може да се наеме за 3200 лева. В някои от вилните комплекси и къщи се предлага и празнично меню по избор за гостите, както и възможност за наемане на диджей, който да съпровожда празничната програма, като това допълнително оскъпява сумата, която трябва да предвидят.

Собственичка на къща за гости в Орехово коментира, че тази година е получила доста запитвания и то от доста рано. Къщата е била резервирана още в началото на ноември. Някои собственици на къщи споделиха, че къщите им в Бойково са били запазени още в средата на октомври. 

Оказва се, че голям брой от пловдивските студенти са решили да прекарат празника под тепетата. Причината затова е, че няма да имат разход за гориво, както и за нощувки, тъй като единственият разход ще бъде ресторант и бар.