Ще дерайлира ли "влакът" върху Пешеходния мост в Пловдив преди да изтече живота му през 2036 година?  Темата за неугледното съоръжение на един от символите  на Пловдив неведнъж е била повдигна през годините, но така и тя не получи никакво развитие.  

В миналия мандат кметът на „Централен” Георги Стаменов дори бе влязъл в контакт с ББР, които държат концесията на съоръжението, но бившият градоначалник Здравко Димитров не прие идеята.

Зико: Да си вземем Пешеходния мост? По-добре да построим нова детска градинаГрадоначалникът не е радетел Община Пловдив да плати 4 млн. лева, за да откупи концесията

Още в първите дни на новия мандат обаче започнаха конкретни действия за връщането на моста в активите на Община Пловдив предсрочно.  Общински съветници от „Браво, Пловдив”, в чиято програма бе залегнало преобразяването на Пешеходния мост, веднага са започнали да работят за реализирането й.

Ерол Садъков от групата на „Браво, Пловдив” е провел разговори с управителя на „Търговски център Марица” Надежда Никова за среща между Община Пловдив и ББР за откупуването на концесията.

Пред наш репортер Никова заяви, че разговорите са били много ползотворни, като се очаква среща с члена на Управителния съвет на банката и неин изпълнителен директор Цанко Арабаджиев. През миналата седмица тя е  била насрочена с кмета Костадин Димитров относно бъдещето на съоръжението, но тя е била отложена за следващите дни заради ангажименти на градоначалника.

Концесията на моста бе подписана през 2001 година между Община Пловдив и  „Търговски център Марица” ЕООД на Денис Бареков , като тя е със срок до 2036 година.  По договора бизнесменът превежда 6,8 млн. лева на Община Пловдив, като всяка година се заплаща и концесионно възнаграждение в размер на 12 000 лева.

През 2018 година концесията бе заложена пред ББР през други дружества на Бареков за 2,5 млн. евро и влиза в нейните активи.  В момента именно банката стопанисва съоръжението, като получава наемите и изплаща концесионните си задължения.    

Към днешна дата пасивът на ББР за моста е 4 733 000 лева, колкото банката иска за откупуването на моста. Единствено през тази година се очаква дружеството да бъде на печалба, откакто банката го придоби. Оттам може и да са готови на преговори за цената на дружеството, тъй като има амортизации по него.

От групата на „Браво, Пловдив” ни информираха, че се очаква в близките дни да се проведе среща между кмета Костадин Димитров и Цанко Арабаджиев, както и общински съветници.  Пред TrafficNews градоначалникът заяви, че е радетел Община Пловдив да си върне моста.

„Това, което НЕвиждаме от този мост е реката. Темата е била повдигна през годините, както от г-н Стаменов, така и от общинските съветници през този мандат. Ще направим срещите, като анализираме и всички документи, както и концесионните условия.  Това е тема, която е за всеки пловдивчанин. След разговорите ни с „Браво, Пловдив”, виждаме че и от ПП – ДБ също повдигнаха темата. Надяваме се да имаме пресечни точки с тях, както и с всички групи в Общинския съвет”, заяви кметът.

Той визира общинският съветник Добромира Костова от ПП - ДБ, която написа пост в профила си във Фейсбук, с който видимо подкрепя идеята за придобиването на Пешеходния мост.

Съоръжението, чието истинско име е мост „Съединение” може да бъде едно от бижутата на Пловдив, а не да стои като изоставена влакова композиция над реката. Идеята е градските власти да откупят концесията, като на разплащане за 15 години сумата от 4,7 млн. лева на година ще излиза около 300 хил. лева, обяснява Садъков.

Ако Общината вземат моста то може да проведе конкурс за визията му, като се направи естествено продължение на Главната – с открита част и излет към реката, места за отдих и малка част търговски обекти предимно заведения.

„ Едва ли има турист, стигнал до Венеция, който да няма снимка на изящния пешеходен мост „Риалто”.  Пловдив има шанс да има съоръжение, което да бъде притегателно място не само за туристите, но и за самите пловдивчани”, каза общинският съветник от „Браво, Пловдив”.