Масовите данъци и такси на домакинствата в Пловдив няма да се вдигат през тази година, но се очаква увеличение на различни услуги, които не са променяни от години, това заяви зам.-кметът по финанси Женя Петкова при представянето на бюджета за 2024. Както TrafficNews.bg писа, финансовата рамка на общината е 684 млн. лева. Ръстът в него се дължи на увеличените суми от делегираните от държавата дейности, които са с близо 50 млн. лева повече от миналата година. Месните приходи обаче за занижени драстично, а причината е огромната им несъбираемост и нереалистично надутите стойности.

Петкова каза, че при 324 млн. лева заложени приходи за миналата година, има неизпълнение от 77 млн. лева, затова тази година се предвиждат 300 млн. лева приходи, като администрацията ще се стреми да вдигне събираемостта. В момента се правят анализи колко да бъдат вдигнати различни услуги и такси, които обаче ще бъдат приети след гласуването на бюджета. Предвижда се 100% увеличение на наемите на общински жилища. По думите на зам.-кмета по финанси в момента средната стойност на квадрат е 34 стотинки, което е в пъти по-ниско от стойностите на пазара. Също така ще се плащат и по-високи такси за разрешителните за строеж, но все още е рано да се каже възможен процент увеличение. Община Пловдив възнамерява да започне процедура по отписването на 4 милиона лева дългове, които са несъбираеми от администрацията. Те са за ползване на общински жилища, като голяма част от тях са на починали хора или на други, които не могат да бъдат събрани.  

Заплатите в администрацията също ще се вдигнат, освен предвиденото увеличение на минималната работна заплата, с 10% ще се увеличат и възнагражденията на всички служители, включително и на кмета и неговите заместници.  В момента заплатата на градоначалника на кмета е една от най-ниските в цялата страна, като той взима 3350 лева.

Новият бюджет на Пловдив аналогичен на стария – кметът ще разполага с 684 млн. лева123 млн. лева са капиталовите разходи, но почти няма нови обекти