Върховният административен съд отмени решение на пловдивските магистрати, свързано с продажба на общински апартамент на инкасаторка в Синя зона.  На заседание в началото на годината Административният съд отмени решение на Общинския съвет, с което се определя цена за продажба на ведомствено жилище с оценка от 44 хил. лева за гарсониера на ул. „Братя Бъкстон” в Кючука.

Общинската служителка бе атакувала цената на жилището, тъй като й се струва висока.  Сумата от 44 хил. лева е за апартамент от 37 кв.м – старо строителство, в изцяло саниран панелен блок, състоящ се от стая с кухненски бокс, антре, баня, тоалетна, тераса и изба от 7 кв.м. По време на делата на първата  инстанция се прави съдебна експертиза, която определя пазарна цена от 33 200 лева и поради това магистратите отменят решението на местния парламент и го пращат  за ново гласуване.

44 хил. лева за общинска гарсониера в Кючука? На инкасаторка от Синя зона ѝ се сториха многоСтранната общинска оценка на независимия оценител бе бутната от още по-нелепа съдебна експертиза

Юристите на Общинския съвет обаче оспорват във ВАС решението на предходната инстанция и го печелят.

В мотивите на  висшите съдии е записано, че пазарната оценка от вещото лице е направена правилно, но приетата в съдебно заседание експертиза не е следвало да се кредитира от съда поради нейната неотносимост за този вид процедура по продажба на общинско жилище.

Според ВАС чл. 47 от Закона за общинска собственост, която  е за продажба без търг и конкурс, няма социални или други аспекти свързани с правоимащия наемател. Процедурата е била спазена от Общинския съвет, които са изготвили пазарна оценка според закона. Също така местният парламент е органът, който сам трябва да определи цената на своята собственост, а експертиза в съда не може да вмени  задължение за промяна на цената на жилището.

Поради това общинска служителка, ако иска да закупи жилището си ще трябва да плати 44 000 лева, а освен това и 1552 лева разноски по делото.