Колко струва апартамент от 37 кв.м – старо строителство, в изцяло саниран панелен блок, състоящ се от стая с кухненски бокс, антре, баня, тоалетна, тераса и изба от 7 кв.м? Ако отворите сайтовете за продажба на имоти ще видите едни цени, но ако се допитате до независими оценители, с които работи Община Пловдив и Съда ще се чудите кои ви лъжат – брокерите и експертите по имоти.

От година Община Пловдив разпродава апартаментите си на служители, които имат дългогодишен стаж. Макар Общинският съвет да взима крайното решение за продажната цена на съответния имот,  той в 99% е този, даден от независимия оценител. Това е експерт с лиценз, който изготвя пазарни оценки. В 99% от случаите обаче тези пазарни оценки за вътрешно ползване на Община Пловдив дори не се доближават до реалните пазарни цени.

Такъв е и случаят с общински апартамент на ул. „Братя Бъкстон”. В края на 2021 година местният парламент по предложение на зам.-кмета по общинска собственост взима решение да продаде гарсониерата с полезна площ от почти 37. кв.м. на ползвателя й – инкасатор в Синя зона. Жената е била служител от близо 10 години, като е ползвала общинското жилище поне 5 години на символичен наем .

Оценката, която дава независимия оценител към Община Пловдив е 44 000 лева – под 600 евро на квадратен метър. Сделката, за всеки един, който си търси имот е повече от добра, но не е и за купувача в лицето на общинския служител.   Така той завежда дело в Административния съд в Пловдив, като оспорва цената, приета от местния парламент.  Съдебният състав разпорежда да се направи съдебно-оценителна експертиза. Така вещото лице, което е инженер, прави следното заключение:

„След подробен анализ на вида и състоянието на имота, при посочени пазарни аналози, пазарната стойност на жилището е в размер на 33 200лв. Прави впечатление при сравняването на съдебно-оценъчната експертиза с тази, извършена в хода на административното производство,че вещото лице, на което ответникът е възложил оценката и въз основа на това е определил предлаганата продажна цена, не е взело предвид данни за цената,на която са били продавани общински жилища през 2021г”.

Така странната оценка на местния парламент е бутната от още  по-нелепата на инженера, който  съдът е сложил за вещо лице. Според него цената от 450  евро на квадратен метър „пазарна цена” е много по-справедлива.

Все пак Общинският съвет трябва да вземе ново  решение,  като първо се  направи нова пазарна оценка.