Търговията с билети в градския транспорт в Пловдив продължава. За това сигнализираха читатели на TrafficNews, които разказаха, че за пореден път са си закупили вече употребявани билети. Пловдивчаните споделиха, че закупувайки два билета от автобус по линия №9 са забелязали, че билетите са с различни номера, а освен това са били смачкани, скъсани и мръсни.

„Това не е нещо нестандартно към момента за градския транспорт в Пловдив. Имайки в предвид, че не е редно, предполагам мога спокойно да си вдигна скандал в рейса и да си поискам законен билет, не шофьора да седи и да гледа в земята. Без значение от номера, винаги когато купуваме билети от шофьорите са предварително накъсани и събрани за раздаване”, разказва пловдивчанинът.

Медията ни многократно е известявала за подобни случаи, при които работещ персонал в градския транспорт „върти бизнес“ чрез вече продавани билети. По този начин печалбата от продажбата не се отчита, а парите прибират същите служители.

Нещо повече – във въпросната схема са замесени и трети лица, които имат ангажимента да разравят контейнерите за изхвърлени билет и срещу скромна сума пари да ги продават на шофьори и кондуктори. От всичко това фирмите превозвачи и Община Пловдив трупа загуби, а качеството на услугата градски транспорт продължава да е незадоволително за гражданите.

Директорът на общинското предприятие "ОКТ" Георги Стоилов заяви пред медията ни, че еведневно биват хващани кондуктори или шофьори, които продават нерегламентирано билети – или върнати от пътници, или взети от друго място. През последните месеци предприятието затяга контрола над продажбата на билети в автобусите в Пловдив и въпреки че работят по-малко от 25 контрольори в общинското предприятие, те успяват да пресекат незаконна търговия с билети.

"Съставяме протоколи и глобяваме превозвачите. Те от своя страна могат да санкционират своите служители. Имаме и случаи, при които шофьори, виждайки контрольорите на ОКТ не спират на спирки. Въпреки че има хора за качване или слизане. Тук също сме безкомпромисни и ги глобяваме”, заяви Георги Стоилов преди дни, като допълни, че проверките се правят с екипи на Общинска охрана и полиция, като се конфискуват нерегламентираните билети. 

Очакева се новата система на „Тикси” да пресече тази практика.