53,2 млн. лева ще струват всички дейности по почистването на града, сметосъбирането и сметоизвозването за 2024 година. Това показва проекта за план-сметката за приходите и разходите за дейностите по почистването, които ще се гласуват от Общинския съвет.

Това е с 5,5 млн. лева повече отколкото разходите, които са отчетени през 2023 година за дейностите по почистването. Разликата идва основно от два фактора – единият е повишаването на минималната работна заплата, с което съществено се вдигат разходите в двете общински предприятия „Чистота” и „Градини и паркове”, както и услугата по преработка на отпадъци в екологичния завод в „Шишманци”  от 29,92 лв. без ДДС на 50,31 лв. без ДДС на тон приет отпадък.

На тъмно Зико вдигна със 70% парите за екозавода в Шишманци, годишно прибират с 3 млн. лева повечеКонсорциумът, който държи депото за неопасно отпадъци, ще получава по 50 лева за тон боклук

Въпреки вдигането на разходите, такса „Смет” няма да се вдига нито за физическите, нито за юридическите лица. Сумата се очаква да се покрие от отчисленията към РИОСВ, които не са усвоени от Община Пловдив, както и целеви трансфери от правителството по повод вдигането на минималната работна заплата. Въпреки това събраните приходи от ТБО от 2023 година са 42 млн. лева, което значи, че градските власти трябва да вдигнат и събираемостта на налога.

За 2024 година общо разходите са 53 266 797 лв. разпределени, както следва: за дейностите по „Сметосъбиране и сметоизвозване“ – 15 411 125 лв.;  „Обезвреждане на битовите отпадъци в депа или други съоръжения“ – 9 126 529 лв.; „Поддържане чистотата на териториите за обществено ползване“ – 28 729 143 лв.

От справката е видно, че само издръжката на ОП „Чистота” е 35 млн. лева, като от тях 15 млн. лева за сметосъбирането, а още 20 млн. лева за почистването на улици, тротоари и други. Другото голямо общинско предприятия – „Градини и паркове” струва на пловдивския данъкоплатец над 5 млн. лева годишно.

Очаква се план-сметката да бъде гласувана до месец от Общинския съвет, като вероятно това ще се случи с бюджета за 2024 година, който ще бъде представен в близките  дни от кмета Костадин Димитров.

 

Хамали изсипаха отпадъци пред кмета в Шекера, хванаха хора от селата да хвърлят боклуците си в ПловдивГолямото почистване на Пловдив ще продължи, но искаме да затегнем контрола, каза кметът