Голямата акция за почистването на Пловдив ще продължи, но акцентът на Община Пловдив е да се затегне контрола и да се предотврати струпването на боклуци около контейнерите и образуването на нерегламентирани сметища.  

Кметът Костадин Димитров заяви, че се започват и проверки на строежите, които замърсяват града и запрашват въздуха. По време на акцията през уикенда градоначалникът и неговото вице по екология Иван Стоянов са били на терен, като дори пред очите им са били струпани нерегламентирано отпадъци.

„Докато бяхме пред сметището пред КАТ се натъкнахме как нерегламентирано се изхвърлят строителни отпадъци от хамалска фирма. Оказа се, че има още  едно сметище – край Окръжна болница. Силно сме мотивирани тези сметища да бъдат премахнати, като не се образуват на нови места”, заяви кметът.  Освен това са били глобени и трима жители на селата от Родопската яка, които са изхвърлили битовите си отпадъци нерегламентирано край Овощарския институт в Пловдив.

По думите  на Иван Стоянов градът видимо е по-чист, като около всички контейнери вече няма струпани боклуци. Вече е изготвен и график с ОП „Чистота” за по-редовното чистене около  тях. Зам.-кметът е провел и разговор с районните кметове да се направи проверка на фирмите в индустриалните зони, да се види дали сегашните контейнери са достатъчни и при нужда се доставят още.

Друг приоритет ще е разделното събиране с акцент към търговските обекти. Идеята е ОП „Чистота” всеки ден да събира кашоните и целулозата, като се предават за вторични суровини. Има идея и за извозването на генерирания ограничен отпадък от заведенията. Кметът каза, че ще се мисли и в посока за промяна на наредбата на Община Пловдив, с която да се вмени на търговските обекти да събират разделно.

Със затопляне на времето ще се предприеме цялостно миене на града, на дюзи и маркуч, а Главната ще се мие един път седмично. Иван Стоянов напомни, че и ангажимент на заведенията е да поддържат чистотата около обектите си, след въпрос за заведенията за бързо хранене на Главната.

Чистят нерегламентирани сметища във всички райони на ПловдивПремахнати са нерегламентирани сметища във всички райони