Първите двама пловдивчани, подписаха своите договори за подмяна на своите отоплителни уреди с такива, които не замърсяват въздуха. Кметът Здравко Димитров разписа документите, с които гражданите ще получат отоплителните устройства по програмата за чист въздух, която е за над 17 милиона лева. Единият от тях ще вземе инсталация на пелети, а другият ще получи три климатика срещу печките им, които са били на дърва. По проекта вече са подписани договорите за доставка на климатици и пелетни инсталации, като в момента върви и обществената поръчка за газови котли и радиатори.

Зам.-кметът Анести Тимчев заяви, че общината е успяла да спаси този проект, който по незнайни причини е бил затлачен предходните години, а екипът е направил всички възможно градът да не изпусне парите от Европа. По проекта трябва да бъдат подменени отоплителните устройства на 3000 пловдивчани като до този момент интерес са проявили 2200 души, като от тях 1860 са одобрени, а от тях 1220 са пред сключване на договори. Това означава, че до края на програмата трябва да се намерят още 1200 души, които да заменят своите отоплителни уреди с екологични такива.

Анести Тимчев очаква при реалния старт на проекта да има още желаещи, като екипи на общината ще започнат разяснителни кампании по районите, включително и в пенсионерските клубове.

През последните шест месеца, обаче се наблюдава спад на желаещите за подмяна с екологичните уреди заради високата цена на електроенергията и газа. Тимчев обясни, че част от гражданите променят своите първоначални желания и се търси индивидуално решение за всеки един от тях. От екипа обясниха, че във всеки дом влиза ОВК инженер, който прави енергийно обследване на сградата и дава най-доброто предписание за това каква инсталация или климатици са необходими. Първите заявени 1700 климатика  ще отидат за около 750 домакинства, обясни Тимчев.

Крайният срок за изпълнението на проекта е 31 декември 2023 година, а ако общината изпълни всички критерии, то тя може да кандидатства за още 40 милиона лева за подмяна на отоплителни уреди

Очаквайте подробности!