Община Пловдив ще подпише договора с консорциума, който ще достави климатици за 6,7 млн. лева. Те ще подменят кюбметата и печките на твърдо гориво, като инсталациите ще бъдат дадени безплатно. Договорът ще бъде подписан от зам.-кмета по екология Анести Тимчев,  ръководителите на проекта, както и фирмата.

Това става възможно, след като върховният административен съд потвърди избора на консорциума, който бе избран да достави климатиците на Община Пловдив по програмата за Атмосферния въздух.  Магистратите на видях проблем в работата на комисията, която определи за победител ДЗЗД "Чист въздух - Пловдив". В него има три компании, две софийски – „Магнум – Д” и „Термофлуид Инженеринг”, както и пловдивската – „Клима груп”.  Жалбите  в КЗК, а след това и във ВАС бяха пуснати от две от отстранените фирми – „Темпекс” и  „Аеро концепт инженеринг”.  Те обаче бяха отхвърлени и така градските власти могат да сключат договор с консорциума.

Решено! Община Пловдив купува скъпите „безплатни” климатици за 6,7 млн. леваВАС отхвърли жалбите на отстранените фирми, доставят климатици от марката Arielli

Цените, марките,  производителя

Още с решението на КЗК TrafficNews направи проучване относно марките и цените, които  предлага спечелилата фирма. Всички климатици ще  се доставят „Магнум – Д”, които са собственици на веригата за бяла техника “Techmart”.  Компанията е регистрирала и марката  Arielli, каквито ще бъдат всичките 3600 климатици. 

Разликите в цените обаче бяха фрапантни между тези, които всеки гражданин може да си купи въпросния климатик, и тези, за които плаща Община Пловдив. Така например най-много са  климатиците 12-ки,  от модела на Arielli  - 1710 броя. Почти същият модел с малки разлики в наименованието се продаваше  в онлайн магазина на “Techmart” за 699 лева.Градските власти ще платят за него сумата от 1686 лева с ДДС. С монтажа и гаранционното обслужване  на свободния пазар  общата цена ще излезе 1080 лева. Разликата за всеки климатик е по 606 лева иначе казано при 1710 броя – някъде потъват 1 036 206 лева само за този модел!

Общата стойност на поръчката е 6 772 248 лева с ДДС, но по сметки на свободния пазар всичко това би струвало с 2 449 970 лева по-евтино.

 

Несъществуващите климатици

След материала ни и жалбата в КЗК пък въпросните модели климатици се появиха в сайта на Techmart. Допреди това тези климатиците НЕ съществуваха. Дадените точни модели на машините в офертата на консорциума не фигурираха  абсолютно никъде досега….

В случая „Магнум – Д”, като собственик на марката, пуска поръчка до даден завод, обичайно в Китай. Те  правят въпросните климатици с наличните има част от други марки и слагат наименованието на фирмата - в случая Arielli.  От офертата се вижда,че въпросните климатици ще бъдат произведени от китайския производител  TCL по параметри, дадени от фирмата доставчик.

Към днешна дата четирите климатика, които ще бъдат доставени по програмата се продават в сайта на фирмата. Те са на цени близки, до тези, които градските власти ще ги купуват. 

Фрапираща е разликата обаче между тях и другите модели от марката Arielli – повече от двойна. От фирмата са сложили „хипер” пред инвенторен, а разликите в параметрите са незначителни, но на „документи”  цените на климатиците са пазарни. На практика производителят, вносителят и доставчикът е една и съща фирма – „Магнум  – Д” и тя определя цените.

Стандартният климатик Arielli

 

Новият "хипер инвенторен" климатик

 

 

За сравнение, „Темпекс” са предложили климатици Medea, а от „Аеро концепт инженеринг” – „Мицубиши”. Според КЗК и ВАС обаче техните предложения не са отговаряли на изискванията, дадени от Община Пловдив.

Офертата на фирмата - цените са без ДДС

TrafficNews се опита да потърси отговори на всички тези въпроси от фирмата, както и лицето, което е дадено като представител на обединението – Ясен Янакиев. Той пое ангажимент, че ще се свърже с редакцията и ще внесе яснота за всичко, но това така и не се случи.