„Гордея се, че съм бил част от това управление, видели сме грешките и знаем как да не ги допускаме отново. Намерихме сили и кураж да излезем пред пловдивчани с гордо вдигнати глави без да се притесняваме”, заяви Тодор Чонов, който днес представи кандидатурата си за кмет на Пловдив от партия „Свобода”.

На брифинга той  бе с друг зам.-кмет на Здравко Димитров – Величко Родопски, който е втори в листата за общинския съветник.

На практика Чонов призна, че ще продължи делото на Зико, макар самият той официално да не присъства в списъците с кандидати. На въпрос дали е разговарял с него за участие в тези избори, новият кандидат-кмет заяви:

„Не сме водили разговори. Довчера не знаехме дали Здравко Димитров няма да се появи в друга листа.Надявам се да ни подкрепи”, каза Чонов. Публична тайна в Община Пловдив бе, че Чонов и Зико до последно са смятали да се явят заедно. Една от идеите е била Зико да е водач на листата, а Чонов кандидат-кмет. В крайна сметка това е пропаднало и така Димитров не участва директно.

Тодор Чонов се вдига за кмет на Пловдив, Зико май ще го подкрепя

В листата обаче се виждат близки на Здравко Димитров, които са били негови служители още като районен кмет  на „Западен”, там е  и един от най-близките му приятели – бившият общинския съветник – Коста Хаджиев.

Листата на „сегашното управление” присъстват още двама общинари -   Таня Юриева - началник отдел "Стопански дейности" и директорът на ОП "Зооветеринарен комплекс" Георги Божев.

Друг, който бе спряган за този проект бе шефът на отдел обществени поръчки – Тодор Тодоров. Тук Чонов призна, че е водил разговори с него.

„Тошко трябваше да е при нас, но избра местната сглобка и бе издигнат за кмет на „Западен”(б.а. коалицията „Съединени за Пловдив”)” , каза зам.-кметът по транспорт.

Единственият кандидат за районен кмет на партията е за  "Северен в лицето на Нели Симеонова.  Допреди 7 месеца е била началник отдел ГРАО. Причината да нямат други кандидат за районни кметове, Чонов обясни, че един кандидат трябва да си тежи на мястото, а не просто да участва. Така единственият подготвен кандидат е била бившата служителка в кметството.

Грешките, които си призна Чонов е, че не са прекратявали договори с различни фирми, както и за строителство, така и за транспорта. Като зам.-кмет обаче той неведнъж е плашил, че ако се прекратят договори – градът може да остане без градски транспорт.

Успехите си в ресора той изброи създаването на общинско дружество за екологичен градски транспорт, плановете за устойчива градска мобилност, както и договора с „Тикси”, който ще премахне кондукторите. Не спомена нищо за трафика, както и за все по-големите проблеми с паркирането.   

Кандидатът на „Свобода” бе пестелив в коментарите си колко съветници очакват, както и кого биха подкрепили за другите райони или евентуален балотаж.

Тодор Чонов: И да прекратим договорите кой ще дойде в Пловдив с 250 автобуса и 500 шофьори?Не може да поемаме всички загуби на фирмите, каза кметът Здравко Димитров