Гласуваният 1 млн. лева е само глътка въздух за решаването на поредната транспортна криза, това обявиха кметът Здравко Димитров и вицето му Тодор Чонов.

„В никакъв случай този 1 млн. лева не решава проблемите и няма нужда да се заблуждаваме. Проблемите са дългогодишни, още от времето на Сталин… дори той не се е оправил с транспорта. Заложени са отдавна, като миналата година реагира държавата и този път мисля, че ще го стори.

Разбира се, не е редно през медиите да си говорим с превозвачите – „ще стачкуваме, ако няма тези пари. Отстрани изглежда много грозно и общинските съветници са прави”, каза кметът, но допълни, че все пак и самите превозвачи търпят загуби – по-малко продадени карти и пътници.

„Аз като кмет на Пловдив съм длъжен да намеря изход от ситуацията.Да се събере комисията, да видят документите и да се вземе решение”, каза Зико. Той допълни, че за разликата между цифрите след брифинга и по време на сесията, не е дошла от него – превозвачите са казали два милиона лева, а 3-те милиона лева били  това очаквана загуба до края на годината,  която обаче никой не може да предвиди.

„Загубите от непродадените карти спрямо 2019 година са 1,57 млн. лева. Този 1 млн. лева и следващата сума ще покрие разликата за картите.  Ние не може да поемаме всички разходи”, каза кметът.

Зам.-кметът  Тодор Чонов заяви, че превозвачите трябва сами да управляват по-добре своите фирми, като по този начин да се качват повече граждани и оттам повече приходи, а не да се разчита само на компенсациите на Община Пловдив.  По време на сесията Чонов каза, че фирмите постоянно търпят санкции, които трудно се събират, а самата услуга не е добра.

„ Ако налагаме неустойки по буквата на закона и договорите, то този 1 млн. лева трябва да си го прибираме. План Б за транспорта нямаме. Ако разтрогнем договорите, вървим към нова обществена поръчка, като искаме от областния управител възлагане за 6 месеца или 1 година. Но на кой? На същите превозвачи, или други? Не сме водили разговори с други превозвачи, но това, което виждаме е, че няма превозвач, който да дойде в града с депо, 250 автобуса, 500 шофьори и кондуктори за 1 година”, каза зам.-кметът по транспорт.

Последно: Дадоха 1 млн. лева на превозвачите, по-нататък може повечеОбщината е готова с устава за ново общинско предприятие за екологичен транспорт