Този уикенд се очертава изключително динамичен, пъстър и много празничен за жителите и гостите на община „Родопи“.

Богата програма започва в събота със спортен празник за Купата на Община „Родопи“. Малки и големи ще се съберат на стадиона в село Марково, за да премерят сили в надпреварата. Празникът започва в 10 часа, като се очаква над 100 състезатели да се включат в него.

Спортната фиеста ще се проведе в три възрастови групи – ученици от III до VII клас, втората възрастова група са младежките отбори от 16 до 21-годишна възраст. Трета възрастова група е от 21-годишна възраст, като горна граница няма.

Половин час по-късно, в 10:30 часа, в местността „Чернота“ край село Цалапица над 150 души ще се включат в мащабна възстановка, за да разкажат история за кърджалийските набези в селото. За да пресъздадат събитията от преди два века, всички участници ще бъдат облечени с автентични народни носии и униформи, въоръжени със съответните за времето оръжия.

Историята разказва, че Цалапица е била кръстопът на пътя за Цариград. През селото е минавал и маршрутът, който е свързвал пътуващите през Стара планина към Родопите. Заради това населението било често подлагано на набези и нападения от разбойници и турската войска.

За да се защитят, хората оградили селото с дълбоки ровове. Решили да излъчат и съгледвач, който да наблюдава движението и при опасност да известява населението. Избрали най-високата точка - могилата „Чернота“ и изпратили за тази работа младо момче от селото. Когато наближавала войска той удрял камбаната и всички се прибирали зад рова. Така хората пазели не само живота си, но и ценна покъщнина, а грабителите не успявали да задигнат почти нищо от селото.

Неуспешните опити се повторили няколко пъти. Нападателите се досетили, че хората били подготвени и устроили засада – открили наблюдателницата и момчето. При опита си да го заловят, момъкът успял да извести за опасността със звука на камбаната и побягнал. Но преди да прескочи рова, бил заловен и убит. За назидание на местните бил провесен на кол.

В района тогава водил дружина хайдутинът Гълъб. Изплашеното местно население го помолило за помощ. Той се намесил и разбил кърджалийската орда.

След възстановката следва фолклорна програма и представяне на автентични фолклорни носии. Ще бъде връчена и вкусна награда - известният цалапишки бабек и червено вино на победителя от конкурса за „Най-красива битова стая“. Организатор на събитието е сдружение „Памет и бъдеще“.

Празничният съботен ден продължава вечерта от 18:30 часа с концерт-спектакъл по случай 120 години от основаването на НЧ „Напредък-1904“ в село Устина и традиционния събор на село Кадиево/начало 18:00 часа/.

Фолклорен фестивал „Помним, за да предадем“ събира жители и гости на село Крумово в неделния ден. Програмата започва в 10:30 часа до читалището в Малкия парк, а официалното откриване е от 12:00 часа.