Скромен ръст в цените на жилищата през последното тримесечие на 2023г., отчитат данни на НСИ, които сравняват цените на пазара с тези от предходните три месеца. Бележи се увеличение от 1.2% за страната, като най-голямо увеличение е регистрирано в град Стара Загора - 8.2%, следван от градовете Бургас - 6.3% и Варна – 1.7%.

На този фон е регистриран спад в цените на имоти и двете най-търсени града – Пловдив и София, макар той да е почти незначителен. Намалението, отчетено в Пловдив е 0.5 на 100, а в столицата 0.1 на 100.

Доста по-различно изглежда картината обаче, ако за сравнение вземем същия период – месеците октомври, ноември и декември – на 2022г.. Спрямо тогава отчетеният ръст е малко над 10%.

Любопитни са данните за общия индекс на цените на жилища в Пловдив, измерени от НСИ, за шестте големи български града спрямо преходното тримесечие. Те показват спад в цените на закупено новото строителство (-4,9%), на фона на увеличение при вече съществуващи и обитавани жилища (4,1%). Най-голямо е движението в цените на имоти в Бургас и Стара Загора, докато почти непроменена остава статистиката за столицата.

Най-голям процент града под тепетата отчита при показателите за продажба на жилища според стойността на продажбите, изготвена за шестте града в България с население над 120 000 души. По предварителни данни спрямо съответното тримесечие на 2022 година общият показател на Пловдив сочи 41% ръст. Този път по-сериозно е увеличението при новопостроените жилища 53 на 100, а вече изграденото строителство се търгува на цени, претърпели с около 31% ръст. Изменение има при всички останали големи областни градове – най-голям в Бургас (37.7 на 100) и най-нисък в Стара Загора (16.1 на 100), където се отчита и единствения спад при цени – тези за новото строителство.

Показатели за продажба на жилища според броя продажби за шестте града в България с население над 120 000 жилите - на база на съответното тримесечие на предходната година:

Показатели за продажба на жилища според броя продажби за шестте града в България с население над 120 000 жилите - на база изменение спрямо предходното тримесечие:

Проверка на TrafficNews, която сравнява цените, предложени за жилища в центъра на Пловдив, показва точно обратното – сериозно увеличение в цените на квадрат, при това за старо строителство, каквото основно се продава в сърцето на града. 

Цената на квадрат в центъра на Пловдив стигна 5 000 евро/квЗаради ограниченото предлагане, един и същ имот се оферира едновременно от 6-7 агенции е разликата в цените