Цената на имотите в центъра на Пловдив продължава да расте, въпреки информациите за охлаждане на пазара.  Липсата на достатъчно атрактивни предложения в централна градска част, прогнозите за нарастващи цени и ниските лихви по ипотечните кредити са определящите фактори за нарастване на цените. Справка в един от големите сайтове за имоти, показва, че цената на квадрат при продажбата на къщи в центъра вече е стигнала 5 000 евро/ кв.  Най- високата цена на квадрат в супер центъра на ново строителство стигна до 4 000 евро. Тристаен апартамент в новострояща се кооперация в непосредствена близост до Общината вече струва половин милион евро.

Средната цена на квадрат при двустайните жилища в центъра е 1 600 евро, а при едностайните и тристайните е 1770 евро, като показателите са усреднени между ново и старо строителство.

Средната цена на квадрат при самостоятелните къщи е 2 000 евро, но изборът е изключително ограничен. Преглед на обявите в платформата показва, че една и съща къща се продава едновременно от няколко агенции. Абсурдното обаче е, че разликата в цената между различните оферти  стига до 40 000 евро!!!

Къща в подножието на Бунарджика, който преди три години се продаваше от съдия изпълнител за 90 000 евро , в момента е обявена за продажба на 250 000 евро. Обявата е публикувана от 5 различни агенции.

Друг трик, прилаган масово от брокеритев офертите, за да намалят първоначалния шок у клиента, а да включат двора в общата площ и така поне на първо четене, цената изглежда приемлива.  Но в същото време къща от 60 квадрата се търгува  за 250 000 евро.

Брокери коментират, че интересът на купувачите с възможности  е насочен основно към висок клас жилища в добре поддържани сгради в централната част на града, както и самостоятелни къщи или етажи. Но предлагането в този етаж е силно ограничено.  Основната причина е, че при тези имоти обикновено има голям брой собственици / наследници, а също така при голяма част от сградите общината също има собственост.

Според брокери тези  имоти са изключително сигурен актив – те не се влияят от турбуленциите на пазара и в дългосрочен план цените им растат.

Ограниченото предлагане в центъра  ще е предпоставка за допълнително повишаване на цените през следващите месеци, смятат експерти..