Общинско предприятие „Дезинфекционна станция“ се самосезира след сигнал за популация на кърлежи в пловдивски квартал. Припомняме, че граждани се свързаха с TrafficNews, за да изкажат притеснение, че макар обработка с препрати да е била осъществена преди дни – около блокове, градинки и алеите на ул. "Райна Попович" в "Централен" е пълно с кърлежи.

Днес от рано сутринта наши екипи са на обход в квартала и около зоните, посочени в сигнала на граждани. Направена е проверка на тревните площи и не бе установено наличие на кърлежи. Проведохме разговори с граждани – майки с деца и стопани на кучета, които също не са виждали“, коментира директорът на ОП „Дезинфекционна станция“ Петя Дингилева.

По график въпросният периметър е обработван с биоцидни препарати в началото на април. По думи на директора от предприятието правят редовен мониторинг на зелените площи и до момента не е установена популация на кърлежи. Това се потвърждава и от данните на РЗИ-Пловдив. До момента няма докладвани случаи на ухапвания, но преди седмица бе установен и хоспитализиран пациент с Лаймска болест. 

Квартал в Пловдив пропищя от кърлежи, деца и кучета са били налазениВъпреки че е било пръскано, районът около ул. „Райно Попович" било пълно с акари

Първи случай на пациент с Лаймска болест, настанен в пловдивска болницаНяма данни за ухапани от кърлежи през този сезон