Мъж на 60 години с Лаймска болест е бил хоспитализиран в Инфекциозна клиника в Пловдив. Това е първият случай за годината на пациент, заразен и настанен за лечение в болница след ухапване от кърлеж. Пациентът е от Хасково, уточни пред TrafficNews началникът на отдел „Противоепидемичен контрол“ към РЗИ-Пловдив д-р Таня Учорджиева.

В Регионалната здравна инспекция в Пловдив все още не са постъпвали съобщения за хора, които са били ухапани от кърлеж през този сезон. Медикът обаче съветва граждани да бъдат бдителни, когато се разхождат около затревени площи, да използват репелент и други предпазни мерки. При разходки сред природата да се използва подходящо облекло, което покрива кожата.

В случай на ухапване от кърлеж е важно да се потърси лекарска помощ за премахването му. Добре е да се знае, че не всеки кърлеж е заразен, но е нужно в 14-дневен период пациентът да проследи здравето си. При симптом – незабавно да се обърне към специалист“, допълни Учорджиева.

Ръст на заразените с Лаймска болест, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. От началото на година са били регистрирани 25 случая, което с 50% увеличение спрямо миналата година. Само за последната седмица са описани нови 2 случая на лаймска борелиоза. Няма данни за доказана Марсилска треска, а регистрираните случаи на Ку-треска са 9.

Припомняме, че преди две седмици община Пловдив започна с обработването на тревни площи на територията на града. До 18-и април специализираните общински на ОП „Дезинфекциозна станция“

пръскат тревните площи в градските паркове и градини, междублокови пространства и дворовете на детски градини, ясли и училища по следния предварително изготвен работен график. Обработките се извършват в часовите диапазони от 07:00 ч. до 14:30 ч. и от 22:00 ч. до 05:30 ч.. При неблагоприятни метеорологични данни (дъждовно и ветровито време) пролетната дезакаризация ще продължи при следващ работен ден с подходящи за обработките условия, посочват от предприятието. Ще се използват биоциди, разрешени за употреба от МЗ, в съответната препоръчителна доза и концентрация.