Промяната на наредбата за репатрирането на изоставени  автомобили по улици и паркинги, най-после влиза за гласуване в Общинския съвет в Пловдив. Повече от година TrafficNews писа за проблема, за това как градските власти не могат или не искат да преведат нормативната си уредба според националното законодателство.

Поради това единствено Община Пловдив от големите градове работеше по стари правила за вдигането на излезлите от употреба МПС-та.

Община Пловдив се усети! Вдигат изоставените коли след 3 месеца, вместо 2 годиниГодина и осем месеца след промяната на наредбата в страната, градските власти ще я приложат под тепетата

И до ден днешен под тепетата за излязло от употреба МПС се счита всяко, на което последният валиден технически преглед е бил преди повече от две години и се намира на държавен или общински терен. След като от районните администрации издирят тези коли, слагат им по един стикер за доброволно преместване и ако до 3 месеца то не се изпълни – автомобилът бива репатриран.  С други думи – в най-добрия случай една изоставена кола може да бъде преместена едва след повече от две години.

На сесията утре ще се гласуват промените,  които гласят, че излязло от употреба МПС е такова с прекратена регистрация преди повече от 3 месеца,  или 3 месеца от изтичането на определената дата за следващ  технически преглед.

С наредбата се съкращава и тройно срокът за преместването на колата, след като е залепен стикера от градските власти. Вместо 3 месеца, новият срок ще бъде 1 месец. Така цялата процедура от 2 години и 3 месеца, ще се намали на общо 4 месеца.

Това ще даде възможност на районните кметове да разчистят паркингите от изоставени МПС-та,  предвид и огромния проблем с недостиг на паркоместа из целия град. 

Безхаберие или обикновена некомпетентност лишава Пловдив от стотици свободни паркоместа?8 месеца Община Пловдив не може да приведе местна наредба според националното законодателство