Сериозен недостиг на вода в селата от Родопската яка. За проблема потвърди пред медията ни инженера на ВиК- Пловдив Антон Гълъбов. Повод да се свържем с него бяха няколко сигнала до медията ни във връзка с липсата на нормално водоподаване в някои от селата край Пловдив и по-конкретно в тези, разположените в Родопската яка.

Жители на Първенец разказаха пред медията ни, че вече трети ден има недостиг на вода в сондажния кладенец и помпите изключват.

„Дано отговорните институции се задействат по-бързо и намерят някакво решение, защото ще трябва да преминем на режим на водата. Настояваме ВиК-Пловдив да излязат с информация, да кажат какво мислят да направят по създалата се ситуация и защо се стига до този проблем”, споделиха читателите ни.

Медията ни потърси коментар от инженера на ВиК- Пловдив Антон Гълъбов, който направи проверка, а проблем беше установен.

„Сериозен проблем е това, че е намалял дебита на вода, особено по Родопската яка. От една страна падането на водните нива, а от друга имаме проблеми и в помпените агрегати. В момента има екип, който извършва ремонтни дейности и се надявам много скоро на положителен резултат, като ще направим всичко възможно до довечера да възстановим нормалното водоподаване”, заяви той.

Кметът на Община "Родопи" Павел Михайлов заяви, че е организирал спешна среща на терена на помпената станция и кладенците на селото.

"Първенец!!! Сериозен проблем с недостиг на вода! В спешен порядък започваме да решаваме проблема с недостига на вода в Първенец! Организирах спешна среща на терена на помпената станция и кладенците над селото. На срещата се отзоваха хидроинженерите Нейков, Топалигов, Чемишев и Влахова, както и общинския съветник Радослав Насков.

Набелязахме следните временни мерки след извършения оглед:
- понижаване на нивото на нивосигнализаторите, с цел увеличаване на дебита на подаваната вода.
- понижаване на нивото на всмукателите.
 
В дългосрочен план мерките, които трябва да се вземат са изграждане на дънен праг и дренаж, които да осигурят допълнително водно количество към съществуващите сондажни кладенци. След оглед се установи, че в момента реката има достатъчен воден отток. Проведох телефонен разговор с областния управител Илия Зюмбилев. Утре ще проведем съвместна среща", написа в своята фейсбук страница Михайлов.