Антибиотици за деца и възрастни, както и много от противогрипните препарати липсват по аптеките в цялата страна. Пловдив също не изостава и дефицитът на лекарствени продукти се задълбочава все повече. Причината затова е, че търсенето им тази година е двойно по-голямо в сравнение с декември 2021 година.

Към този момент на пазара липсват 23 антибиотични суспензии за деца от общо 42. В аптеките няма всички пет вида Аугментин, четири вида Амоксиклав, Азатрил, Бисептол, Зинат, Медоклав, Панцеф, Цефаклор, Валдоцеф и др. В цяла Европа сиропните форми на парацетамакс и ибупрофен липсват.

„Вярно е, че има голям дефицит на лекарствени продукти в Пловдив. Каквито са липсите за цялата страна, такива са и тук. Не са налични голяма част от антибиотиците, както за деца, така и за възрастни, на други продукти, които се използват за респираторни инфекции. Дефицитите в аптеките се задълбочават и те не могат да се справят, защото няма доставки. Когато няма доставки се търсят други алтернативни решения. За част от продуктите решението е ако друга фирма е регистрирала продукт с еднакво съдържание, той да се замени. За друга част няма такава алтернатива и се прави промяна в терапията”, заяви собственик на аптека и председател на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив Димитрия Стайкова.

Тя обясни, че комбинирани тестове за грип и Ковид не са налични, но такива само за Ковид инфекции има на пазара. Няма липсващи имуностимулатори и витамини.

Стайкова разкри пред медията ни, че от НЗОК са изпратили писма до аптеките, които са получили от фирмата, която произвежда лекарството за диабетици "Оземпик". В тях става ясно, че няма да има доставки на лекарството през месец януари.  Продуктът няма заместител, има подобни препарати на други фирми, но пациент, който е получил протокол за „Оземпик” не може да го смени с друго лекарство.

 „Ако до момента имаше доставки, макар и недостатъчни, то за януари не се очакват никакви. За февруари още нищо не се знае”, обобщи тя.

„Тресиба” и „Фиасп” са налични в аптечната мрежа към този момент.

Критично! Животът на десетки диабетици е в опасност, заради липса на инсулин в ПловдивЗлоупотребяването на медикаментите с цел отслабване застрашава здравето на нуждаещите се

Проблемът с липсата на лекарства в Пловдив ескалира! Гонят диабетици с охрана от аптекиДефицитът на "Оземпик" продължава повече от година