За критична липса на инсулин в пловдивските аптеки, съобщават диабетици, нуждаещи се от медикамента. Остра липса на препаратите Tresiba и Fiasp изправя пред труден избор болните, сигнализира читателката на TrafficNews Краснойка Кушева. Тя разказа, че от повече от седмица обикаля аптеките из града, с цел да намери някой от двата вида, но безуспешно, а резервите й са приключили.

Сериозна липса на друг медикамент от няколко месеца насам също провокира притеснение у хората. Голям проблем има и с намирането на препарата „Оземпик”, предназначен за пациенти с диабет тип 2. Фармацевти обясниха пред наш репортер, че липсата на лекарствата се дължи в голяма степен до „реекспорта” с цел по-голяма печалба, както и до манията по прилагането му за отслабване.

„От няколко месеца има голям дефицит, положението е много тежко. Доставките са малко и страдащите от захарна болест се снабдяват много трудно", потвърди шефката на Регионалната колегия на фармацевтите в града Димитрия Стайкова за TrafficNews.

Тя заяви, че са имали уверение от фирмата разпространител на медикаментите Tresiba и „Оземпик”, че на 5 декември трябва да бъдат доставени дози от препаратите, но и до ден днешен това не се е случило.

Като друг проблем отчита това, че заради недостига на лекарстово и невъзможността да се снабдят с него изтичат едномесечните протоколи, покриващи разходите за медикаментите. В някои от пловдивските аптеки лекарството се продава без рецепта, като в други са изградили политика да го продават само при наличие на такава, въпреки че не е задължителна.

Причината за това е злоупотребата с препарата от хора, целящи да свалят килограми чрез него, докато други хора, които имат животоспасяваща нужда от прилагането на лекарствата са поставени в рискова ситуация. 

Критики се отправят и към „диетолозите”, изготвящи хранителни режими, които включват приема на медикамента към „диетата”.

„Проблемът е, че тези лица не са лекари и съответно не осъзнават какъв би бил рискът за клиентите им при постоянната употреба на медикамента и то от напълно здрави хора”, коментират фармацевти пред медията ни.

Проверка на TrafficNews установи, че наистина медикаментите липсват в голяма част от пловдивските аптеки, но някои от нуждаещите се се снабдяват с тях от Турция и Гърция.

Този дефицит продължава повече от година и е време Здравната каса и Министерството на здравеопазването да се намесят, за да осигурят нормални доставки и живот на болните от диабет.