Проблемът с намирането на препарата „Оземпик”, предназначен за пациенти с диабет тип 2, продължава да поставя в риск живота на  пловдивчани, с това заболяване. Медикаментът е със сериозна липса във фармацевтичните компании, а диабетици изпадат в истинска истерия, защото по думите им, дефицитът се дължи на това, че аптеките предпочитат да предоставят „Оземпик”  на борещите се с килограмите, а не на тези, които имат истинска нужда от прилагането на лекарството. Причината- по-голяма печалба. Аптеките повишават цената му и вместо да го отпускат по Здравна каса, както е редно,  те го продават на повишена цена, коментират нуждаещи пловдивчани.

Както по-рано TrafficNews съобщи, липсата е критична и то не само на един медикамент, предназначен за диабетици. След проверка на медията ни, стана ясно, че наистина лекарствата липсват в голяма част от пловдивските аптеки, но някои от нуждаещите се снабдяват с тях от Турция и Гърция. Този дефицит продължава вече повече от година.

Диабетичка, разказа пред TrafficNew , че 10 дни след материала ни, положението става все по-критично. Тя представи днешната ситуация, в която е изпаднала, след като е посетила пловдивска аптека. Там й е било отказана покупката на медикамента, с предтекст, че все още не е наличен. По думите на жената е трябвало днес аптеката да разполага с лекарството.

„Преди месец ми казаха, че днес ще има. Ето, идвам и отново ми твърдят, че не е налично. Докога?” Възмутено пита жената.

След отказа за закупуване, отчаяната пловдивчанка изпада в истерия и започва да се кара с фармацевта. Така охраната се намесва и с грубо отношение изкарва дамата извън обекта. По думите на жената това е изключително голям проблем. Тя разказа още, че се е афектирала, защото нейни познати, които искат да отслабват, закупуват медикамента от аптеки в града, тоест такъв все още може да бъде намерен, но очевидно не и за страдащите от диабет тип 2.  

Недостигът се отразява изключително лошо на хората, които се нуждаят от „Оземпик”. Те апелират да се обърне внимание на проблема от нужните институции и да се осигурят нормални доставки и живот на болните от диабет.

Критично! Животът на десетки диабетици е в опасност, заради липса на инсулин в ПловдивЗлоупотребяването на медикаментите с цел отслабване застрашава здравето на нуждаещите се