Управителят на фирма "Еко Енерджи", която иска да изгради инсталация за унищожаване на гуми в южната промишлена зона на Пловдив, се обърна с декларация към Общинския съвет на Пловдив. Тя е във връзка с друга Декларация, внесена миналата седмица от групата на ГЕРБ, която трябва да бъде прочетенана сесията на 17 януари.

Общинските съветници на ГЕРБ заявяват , че са притеснени от инвестиционното намерение за Изграждане на инсталация за рециклиране на стари гуми. Тяхната констатация е, че от  7 000 стари гуми, които те определят като "неопасен отпадък", ще бъдат генерирани близо 6 тона опасни отпадъци, а в атмосферата ще се отделят вредни вещества и ФПЧ. В декларацията съветниците заявяват, че "хората са най- голямото богатство на града" и затова искат инсталацията да бъде изнесена на друго място. Според тях в доклада по ОВОС на инвестиционното предложение не е извършен задълбочен анализ относно здравния статус на живеещите в района. Те правят възражение и възлагат на кмета да информира всички отговорни институции за тяхното становище. От декларацията не става ясно на каква база са направени съответните изводи. 

Според управителя на "Еко Енерджи" Стефан Терзиев въпросната декларация е в противоречие  със законите за опазване на околната среда и Директивите на ЕК на ЕИО, които изискват отпадъци от автомобилни гуми и пластмаса да се рециклират чрез  иновативни безотпадни технологии за получаване на екологично чисти продукти, които се влагат отново в Кръгова икономика. "Отказвайки се от съвременна екологична технология,  ще се продължи с горенето на гуми , заравяне по кариери и изхвърлянето им в река Марица по нерегламентиран начин!" припомня Терзиев. 

 Според него Декларацията е "изпълнена с неверни твърдения и с информация за технологии от преди 50 г, нямащи нищо общо с предлаганите технологии и съоръжения, вероятно прочетени от интернет, без експертиза и плашейки хората".

 "Това е недопустимо - без да е дискутиран процеса с другата страна, без дебат и мнение на независими експерти, да се правят подобни внушения. Нещо повече, априори се отхвърлят решения на държавни органи дали положително решение на Доклада по ОВОС, съгласувано в РЗИ, Басейнова дирекция и от самата Община Пловдив от предишната администрация, дала съгласие по доклада с препоръки, които да се изпълняват. ДЕКЛАРАЦИЯ, срещу закона и срещу оторизираните  държавни органи, произнесли се вече положително по този казус! " пише Терзиев. В свое писмо до председателя на Общинския съвет , той настоява да бъде допуснат на сесията и да му бъде дадена възможност с цифри и факти да защити инвестицията. 

"Не може по този начин да се обрича една сериозна инвестиция , която ще реши проблем на града, нетърпящ отлагане. В противен случай пак ще се замърсява града, ще дишаме замърсен въздух-това предлага тази декларация" завършва Терзиев. 

 

Еко Енерджи: Методът, по който ще се рециклират гумите, е безопасен за околната среда и минимизира отпадъцитеГодишно в Пловдив се изхвърлят 7 000 тона стари гуми, които се заравят в земята или се горят незаконно, сочат проучвания на дружеството

Изграждат инсталация за изгаряне на гуми в Пловдив, в последния момент отмениха обсъждането с гражданиЕкоинспекцията е пратила писмо на фирмата, че не е спазила процедурата за провеждане на обществено обсъждане

Обявиха датата, на която ще обсъждат с граждани инсталация за изгаряне на гуми в ПловдивПредходното обществено обсъждане бе отменено в последния момент по решение на РИОСВ заради нарушение