Насрочиха официална дата за общественото обсъждане на проекта за изграждане на инсталация за изгаряне и рециклиране на излязли от употреба автомобилни гуми. Предходното бе отменено в последния момент заради допуснати пропуски от страна на възложителя "Еко Енежрджи 50", който бе нарушил процедурата за провеждане на такъв тип мероприятия.

Какво медията ни писа, инвестиционното предложение трябва да се осъществи в Южна промишлена зона на Пловдив. За реализацията му се обяви късно, а закъснялото известяване предизвика сериозно недоволство в гражданите. Експерти и представители на граждански сдружения се обявиха против технологията, по която ще се рециклират гумите, и я определиха като опасна за околната среда. Според тях такъв проект не бива да се реализира в рамките на града, тъй като ще доведе до тежки последици за качеството на въздуха в Пловдив.

Изграждат инсталация за изгаряне на гуми в Пловдив, в последния момент отмениха обсъждането с гражданиЕкоинспекцията е пратила писмо на фирмата, че не е спазила процедурата за провеждане на обществено обсъждане

Фирмата „Еко Енерджи 50“ ООД излезе с позиция, в която опроверга твърденията им и заяви, че възнамерява да използва надеждна и модерна технология по европейски стандарт. Повече за позицията им вижте тук: 

Еко Енерджи: Методът, по който ще се рециклират гумите, е безопасен за околната среда и минимизира отпадъцитеГодишно в Пловдив се изхвърлят 7 000 тона стари гуми, които се заравят в земята или се горят незаконно, сочат проучвания на дружеството

Общественото обсъждане е насрочено за 23 февруари /петък/ от 11:00 ч. в заседателната зала на административната сграда на „ЕКО ЕНЕРДЖИ 50“ ООД на ул. „Кукленско шосе“ № 1.

По време на срещата ще присъстват граждани, представители на фирмата възложител, РИОСВ, Община „Пловдив“ и районното кметство. Ще бъде обсъден изготвеният Втори допълнителен доклад за оценка на въздействието върху околната среда за инвестиционно предложение. Същият е достъпен на интернет страницата на РИОСВ Пловдив в- тук.

Всички писмени становища и възражения могат да се предоставят в Община Пловдив, в деловодството на Район „Южен“ или E-mail: info@south-plovdiv.bg, в РИОСВ- Пловдив или на срещата на общественото обсъждане, информират от местното кметство.